Lillholms visdom visas på museum

Sedan i höstas har Lillholmsskolans åttor målat, sprayat, mejslat och byggt. Nu finns resultatet i en utställning på Medelhavsmuseet.

  • Publicerad 13:24, 4 mar 2016

Femtio elever i årskurs 8, Lillholmsskolan, har valt två visdomsord var – en klassisk latinsk sentens från romartiden och ett nutida ordspråk. De har i personliga texter motiverat sina val, varför just dessa ord har en koppling till deras eget liv. I bild har de format dem i modern form – graffiti – och i antik form – som inskriptioner i imiterad marmor. Allt finns att se i en utställning på Medelhavsmuseet som visas till och med den 12 juni.

I utställningen finns också en storbildsskärm där eleverna läser sina texter och en stor modell, byggd av Siramol, Roz och Selin, där de finns utplacerade i ett landskap där Forum Romanum i Rom omärkligt övergår i Vårberg och Stockholm.

Utställningen invigdes vid en vernissage på museet den 25 februari. Yona, Manar B, Nermin, Shamm, Adam, Jovana, Jusif och Leonid läste ur sina starka texter på ett så inlevelsefullt sätt att tiden stannade och museipersonalens ögon bokstavligen tårades.

Projektet är ett samarbete mellan Medelhavsmuseet, Lillholmsskolan och Unga Berättar. Från skolans sida har lärarna Karin Rossi, svenska, Patrick Karlsson, SO, och undertecknad, bild, deltagit.​

Utställningen Visdom i marmor och graffiti visas på Medelhavsmuseet till och med 12 juni 2016.