Foto: Wikimedia Commons

Lillsidan är inte fullt så livlig som sitt rykte

Lillsidan har fått ett rykte om att vara en farlig plats. Men Lillsidan hör inte till det som polisen kallar för utsatta områden. – Det finns ingen anledning till oro, säger Lars Jansson, lokalpolisområdeschef.

  • Publicerad 10:15, 26 sep 2018

Det finns problem i området

Ena-Håbotidningen blev i somras kontaktad av en farmor som var upprörd över att hennes barnbarn hade blivit jagad av ett gäng på Lillsidan.

”Eftersom jag är/var så naiv att jag trodde att det lugnat ner sig på Lillsidan, så finns det kanske fler som lever i den villfarelsen, vill jag varna föräldrar, för att barn/ungdomar ska befinna sig i området ensamma, särskilt kanske på kvällstid”, skrev kvinnan till tidningen.

Ena-Håbotidningen ville därför undersöka om Lillsidan, som inkluderar det som förr hette Slånbärsvägen, är så farlig som sitt rykte.

Tidningen begärde ut uppgifter om samtliga anmälda brott i området under perioden 1 januari till 1 september i år.

258 brott

Det visade sig att det under perioden anmälts totalt 258 brott på Lillsidan. Av dessa var 65 olika sorters stölder, 40 olika sorters skadegörelser och 37 narkotikabrott.

Lars Jansson, lokalpolisområdeschef för Enköping och Håbo, anser att antalet brott på Lillsidan inte är särskilt högt om man tar hänsyn till att det är ett stort område där en stor del av Enköpings befolkning bor.

– Om man sätter det i perspektiv är det inte så många brott. Man kan lugnt säga att det inte är någon fara att befinna sig där, säger Lars Jansson.

Inget utsatt område

Antalet anmälda misshandlar i området under den tidigare nämnda perioden var 13. Lars Jansson påpekar att flera av dessa skedde inomhus.

– Om man tittar på centrala Enköping är det mer än dubbelt så många fall där, säger han.

Lars Jansson säger att Lillsidan inte tillhör det som polisen kallar för utsatta områden. Däremot finns det vissa riskfaktorer på Lillsidan som även finns i utsatta områden. Det handlar till exempel om att tilliten till det gemensamma samhället är något lägre bland befolkningen.

– Lillsidan är inte ett problemområde, men det finns problem i området. Därför krävs det att hela samhället gör gemensamma insatser. Från polisen är det ett prioriterat område där vi finns på plats, säger Lars Jansson. 

Brott på Lillsidan

Stölder: 65

Skadegörelse: 40

Narkotikabrott: 37

Misshandel: 13

Trafik och övrigt: 103

Totalt: 258

Rapporten: Hotell funkar i Enköping

Nyheter Ja, en hotelletablering i Enköping skulle fungera. Det visar i alla fall en ny rapport som Stockholm Business Alliance har gjort.måndag 20/5 14:18