Linbana får mothugg

Linbanan mellan Väsjöbanan och Häggvik vandrar raskt genom beslutsprocessen och kan bli verklighet redan inom några år. Men inte alla är med på tåget: – Jag trodde att det var ett första april-skämt när jag först hörde talas om den, säger Stig Ericsson, ordförande i Sollentunapartiet.  

  • Publicerad 08:57, 18 feb 2014

I förra veckan berätta V i Sollentuna om att konsultförslaget in att bygga en linbana, närmast efter central- eller sydeuropeisk modell, mellan det planerade bostadsområdena i Väsjöområdet och Häggvik.

Thomas Ardenfors (M), ordförande i plan- och exploateringsutskottet, beskrev läget som att man lämnade idéstadiet och gick in i skarpt läge.

Det skarpa läget innebär bland annat fördjupade studier och kontakter med SL för att få fram ett beslutsunderlag.

Planerna var lika oväntade som uppseendeväckande. Men det som talar för att linbanan, till skillnad från andra visioner och okonventionella förslag, är att kostnaden skulle bli en bråkdel av att till exempel bygga spårbunden trafik för att lösa de allmänna kommunikationerna.
– Det som är läckert är att ledningarna går i luften, sa Thomas Ardenfors bland annat.

Men åtminstone en del av oppositionen ifrågasätter att linbanan är en förträfflig idé. SP ägnar större delen av sitt senaste nyhetsblad åt projektet.
– Jag trodde att det var ett första april-skämt. Men tydligen var det allvar. Nu ska väl kommunen göra en studieresa till alperna eller något. Men det finns många praktiska problem, som bara det att var stolparna ska stå, säger Stig Ericsson, SP:s ordförande.
– Risken är nu att kommunen plöjer ned några miljoner i det här. Sedan går det inte att stoppa.

SP ifrågasätter till exempel hur många passagerare som ryms i en linbanegondol, hur länge resenärer skulle tvingas vänta i kö, hur personalintensiv en linbana är, hur man tar sig vidare från linbanans station i Väsjöbacken till Norrsätra eller Södersätra samt undrar hur ensamma kvinnor ska våga i den.

Relaterad information

Kommunledningskontorets bedömning av linbanan

”I utredningen har tre alternativa linbanesträckningar mellan Väsjön och Häggvik studerats närmare. Kontoret har dragit följande slutsatser:
• Det finns stor potential för att linbanan ska kunna konkurrera med bussen som kollektivtrafik och med bilen som färdmedel.
• För Väsjöområdet skulle linbana som kollektivtrafik innebära nya förutsättningar för den fortsatta planläggningen och för möjligheten att jobba med trafik- och parkeringsfrågor framöver.
• Linbanan skulle medverka starkt till profileringen av området.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Peter, 16, mördades – så vill de närstående hedra hans minne

Nyheter ”Jag kan beskriva honom med ett ord – snäll.” Mordet på 16-åriga Peter Plax skakade hela Sverige. Nu vill Peters familj och vänner hedra sonen, klasskompisen, pianisten och basketkillen så att människor kan minnas allt det han var i stället för...fredag 27/3 16:34

Så kan du uppleva Stockholm utan att lämna soffan

Nyheter Lista: 6 tv-tips för dig som längtar ut på stan Är du en av alla som måste vara hemma nu och börjar bli lite uttråkad? Vi listar 6 filmer och serier som låter dig hänga i olika delar av Stockholm, utan att du behöver lämna soffan.fredag 27/3 14:01

Nya bryggor i Edsviken dröjer

Nyheter Länsstyrelsen måste utreda projektet på nytt Promenadbryggorna i Edsviken, som har väntats bli klara till sommaren, har lagts på is. Mark- och miljödomstolen har gett två Sollentunabor delvis rätt, som hävdar att de kommer påverkas negativt av...fredag 27/3 11:30
Stockholm Direkt