I Vallentuna finns många gamla platser där det ryktats om spöken som lever rövare. Linda Segtnans jobb är att gräva i arkiv och dödböcker för att försöka koppla berättelserna till verklig historia. Foto: Mikael Andersson

Linda kan allt om Vallentunas hemsökta platser

Historikern Linda Segtnan har letat reda på fem spökhistorier knutna till Vallentuna. Vi följer med till Stefansgården, som var kommunalhus år 1949 – då spökerierna ryktades vara så intensiva att media ryckte ut.

  • Publicerad 10:42, 5 jul 2019

Det ska ha spökat så fasligt att det var problem för personalen som jobbade där.

– När man pratar om spöken kan man prata om olika saker. Dels spöken med ett medvetande, en människa som levt och som i någon mening finns kvar. Sedan finns teorin om saker som hänt som spelas upp om och om igen, som ett band, säger Linda Segtnan – den 33-åriga historikern som nischat sig på spöken.

Linda efterforskar lokala platser i Sverige som ryktats vara hemsökta och ser om spökaktiviteten går att koppla till någon traumatisk händelse eller död som inträffat på platsen. Spökhistorierna spelas sedan in som små podcasts till appen Storyspot, eller som Linda själv beskriver det – stadsvandringar i ljudformat.

– Jag tror det finns energiminnen på platser. Om det har hänt något speciellt eller varit starka känslor på en plats så tror jag att det kan göra avtryck i tid och rum, säger Linda Segtnan.

– Vallentuna har väldigt mycket historiska byggnader och det är mycket som har hänt här. Jag har i princip kunnat välja och vraka på spökhistorier, fortsätter hon.

När kommunen satt här i början av 1900-talet ryktades det om spöken som slog nävar i bordet. Var någon sur på kommunalskatten? Foto: Mikael Andersson

Linda Segtnan jobbar som historiker. På fritiden utforskar hon hemsökta vandrarhem. Foto: Mikael Andersson

Ilsket i gamla kommunalhuset

En av platserna som Linda har tittat närmare på för berättelserna i "Spökvandring Vallentuna" är Stefansgården vid Vallentuna kyrka. Huset ägs idag av församlingen och används till verksamhet för Svenska kyrkans unga. Men när det byggdes år 1898 var det som Vallentuna kommunalhus, och byggnaden kom även att användas som skollokal och tjänstebostad.

Låg intill ett bårhus

År 1984 publicerar Dagens Nyheter en artikel om huset, som då hade hunnit byggas om till pastorsexpedition. Rubriken lyder "Underliga andar i kommunalhuset" och i artikeln står det om nävar som dunkar i kommunalkontorets disk, om dörrar som slår igen och väggar som knäpper. Även Expressen ska ha åkt ut och fotat huset.

– Det ska ha spökat så fasligt att det var problem för personalen som jobbade där, berättar Linda.

När Linda försökte spåra spökerierna hittade hon att det legat ett bårhus i närheten.

– Det skulle kunna vara något från bårhuset eller kyrkogården. Eller så är det kanske någon gammal lärare som blivit kvar, spekulerar hon.

Tågolyckan i Bällsta

På en annan plats i Vallentuna, vid Bällstabron, finns en annan historia – en spöksägen från 7 januari 1948. Två tåg, ett från Rimbo och ett från Stockholm, kolliderar den kvällen när de ska passera Bällsta viadukt. Tjugo personer skadades och ena föraren omkom i olyckan.

På sjukhuset frågar flera sedan vad som hände med den rödhåriga flickan som satt längst fram i tåget. Men polisen hittade aldrig någon flicka.

– Vart kommer passagerarnas minnesbild från? Såg dem något som inte fanns? Vem var hon? Hade hon något med olyckan att göra? Eller försökte hon stoppa den? spekulerar Linda i podcasten.

När VallentunaDirekt frågar om historikern själv har några erfarenheter av spöken kommer den ena historian efter den andra.

– Jag tycker jag har varit med om saker. Jag kan få en känsla på vissa platser. När vi besökte ett släkthus i Finland mådde jag så dåligt att jag grät. Sedan visade det sig att någon hade skjutit sig där.

– Om man är helt bestämd på att man inte tror på spöken tycker jag man är lite dum faktiskt. Att något inte bevisats än betyder inte att det inte finns.

Varför tror du vi dras så mycket till spökhistorier?

– Det känns som hela trenden med mysticism är på uppsving. Jag tror det är för att folk är rädda eftersom vi lever i osäkra tider. Man vill tro på något icke-världsligt. Det kan vara en tröst tror jag.

Linda Segtnan tycker spöken levandegör historian på en plats. "Det finns en närhet till de som levt före oss och det ger en stark koppling till platsen." Foto: Mikael Andersson

Andra hemsökta platser i Vallentuna

Brottby prästgård

Här har lampor tänts och släckts, föremål flyttats och försvunnit, skugglika skepnader har kunnat skönjas i mörkret och en person som bodde i huset som barn har berättat om en hand som knuffat henne i ryggen om natten. Det finns även vittnesmål om en gråklädd kvinna som går i trappan.

Grindstugan

Här sägs en mansgestalt kliva över gården om natten och ett jollrande höras och vitt kläde skymtas. Det ska ha att göra med den man som sköt sig här år 1878 och de två små barnhemsbarnen som dog här.

Lindö Säteri

Här har folk hört ett märkligt skrapande ljud och skymtat något i ögonvrån. Det sägs att Jacob Johan Anckarström spökar här, som på 1700-talet dömdes för att ha skjutit kung Gustav III.

Källa: "Spökvandring Vallentuna" på Storyspot

Här kan du lyssna på Lindas spökhistorier

Finns på appen Storyspot som du kan ladda ner gratis.

Hitta spökhistorierna på den interaktiva kartan eller sök på ”Spökvandring Vallentuna”.

Du kan lyssna hemma eller utforska platserna samtidigt som du lyssnar på historierna.

Spökvandrigen är en av sommarlovsaktiviteterna som kommunen erbjuder i sommar.

Tolv personer misstänkta för misshandel i Täby

Nyheter Ungdomar från Vallentuna, Täby och Sollentuna har häktats Antalet misstänkta för händelsen i Täby som inträffade innan jul fortsätter att stiga, men vad som faktiskt har hänt är fortfarande oklart.tisdag 25/2 17:00

Papegojan Putin fortfarande försvunnen

Nyheter Djurkommunikatör har kallats in Papegojan Putins försvinnande engagerar många människor runt om i Danderyd och Stockholm. Men trots flera insatser är han fortfarande försvunnen.tisdag 25/2 16:54
Stockholm Direkt