Handbollsproffset Linnea Claeson belönades idag med FN:s pris för mänskliga rättigheter. Foto: Sacharias Källdén

Linnea får FN:s pris för mänskliga rättigheter för sin kamp mot näthat

Idag blev det klart: Handbollsproffset Linnea Claeson, 25, tilldelas Svenska FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter. Vi tog ett snack med förebilden.

  • Publicerad 14:15, 8 jun 2017

Idag tilldelades handbollsspelaren, juriststudenten och Kungsholmsbon Linnea Claeson, 25 år, FN:s pris för mänskliga rättigheter. Hennes instagramkonto Assholes online har snabbt blivit en viral succé med över 200 000 följare. Där lyfter hon näthat genom att ta skärmdumpar på grova sexistiska meddelanden från främlingar som trakasserar henne, och möter hoten med svar.

De sprider kärlek och värme till Stockholms hemlösa

Motiveringen till priset lyder:
"Linnéa Claeson har med mod reagerat och agerat öppet mot hot och kränkningar på nätet, och därigenom synliggjort en skrämmande verklighet som många möter. Linnéa har, genom ett engagemang som spridit sig som ringar på vattnet i breda folklager, bemött sexuella trakasserier med en blandning av humor och allvar. Linnéa lyfter också på ett förtjänstfullt sätt fram dessa viktiga frågor i traditionella medier."

Hej Linnea, hur är läget?

– Det är fullt ös! Jag har varit på Kulturhuset och tagit emot priset och haft panelsamtal med olika organisationer och nu ska jag snart och föreläsa på en hemlig konferens.

Hur känns det att vara FN-pristagare?

– Det känns som en ära och jag är väldigt glad! Den här uppmärksamheten ska jag verkligen använda för att fortsätta driva mina frågor om medmänsklighet, kvinnors situation världen över, rasism hela rubbet! Jag har redan fått flera förfrågningar om föreläsningar under dagen och det känns fantastiskt. Jag ska föreläsa i ännu större utsträckning framöver och kommer lägga mer tid och energi på att nå ut till skolor, idrottsföreningar, företag och myndigheter.

Vad tycker du själv är det bästa med ditt arbete?

– Att det gör skillnad, både på individnivå men också på större nivå. Jag brukar säga på skämt att jag startat en regnbågsrevolution. Vi har blivit så många som står upp för varandra och för oss själva. Sjukt många hör av sig, oavsett könstillhörighet eller könsuttryck, och vill engagera sig i att skapa ett schysstare samhälle. Det är ett tecken på att folk tror på kärlek, demokrati och öppenhet. Sen är ju mitt hår en stor regnbåge!

Vad får dig att orka?

– Jag samlar väldigt mycket kraft i att tänka på nästa generation tjejer. 11-åringar. Jag var själv i den åldern när de sexuella trakasserierna började. Främlingar på nätet ska inte få behandla kids så! Det är nog värre nu än när jag var liten på grund av internet. Vi måste kämpa för dem.

Nu då?

– I sommar drar jag till Almedalen och sen till Danmark och blir handbollsproffs i Ringkøbing. Det kommer bli grymt, säger hon.

Se filmen om Linneas projekt Omtanke Stockholm:

FNs pris för mänskliga rättigheter

Det är fjärde gången som FN-förbundet uppmärksammar en person som gjort viktiga insatser för mänskliga rättigheter i Sverige. 2017 var det Linnea Claesons tur, tidigare år har personer som Soran Ismail, Annika Jyrwall Åkerberg och Sara Mohammad fått priset.

Läs mer på FNs hemsida

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.