Kritiska. Catharina Gaspars och dottern Linnea tycker inte att vägen känns trygg. Foto: Claudio Britos

Linnéas skolväg – en mörk 70-väg utan trottoar

En tungt trafikerad 70-väg som saknar belysning och en gång- och cykelbana. Är det en trafiksäker skolväg för en 13-åring? Ja, enligt kommunen. Nej, enligt Kagghamrabon Catarina Gaspars som är kritisk till den skolskjuts som erbjuds 13-åriga dottern Linnea.

  • Publicerad 11:05, 22 nov 2018

Klockan är strax efter tre och det börjar skymma över Grödingelandet. Catharina Gaspars och dottern Linnéa, 13, går längs vägen som leder in till Kagghamra. När bilar kör förbi hoppar de längre ut i vägrenen.

– Jag tycker att det känns läskigt att gå här, säger Linnea Lind.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Det här är vägen som Linnea ska ta till skolbussens hållplats nere vid väg 225 för att komma till Malmsjö skola i Vårsta.

– Det här är en 70-väg som inte är upplyst och inte har någon separat gång- och cykelväg. Den här sträckan ska hon gå 30 minuter på morgonen och 30 minuter på kvällen. Nu på vintern blir det helt becksvart. Det känns jättefarligt och inte alls tryggt, säger Catharina.

De bestämmer

Det är utbildningsförvaltningen som bedömer om en elev har rätt till skolskjuts. Eleven ska gå i den närmaste skolan och bo utanför närområdet. Man kan beviljas SL-kort, taxi eller en särskild skolbuss, som i Linneas fall.

– Jag skulle vilja att Linnea fick bli hämtad med taxi, med tanke på trafiksituationen på vägen, säger Catharina.

Medan BotkyrkaDirekt är på plats kör ett flertal långtradare förbi på vägen. Kommunens arbete med att dra vatten och avlopp till Kagghamra gör att byggtrafiken ökat, enligt Catharina Gaspars.

”Är trafiksäker”

Hur trafiksäkerheten ser ut på skolvägen vägs in i beslutet om vilken typ av skolskjuts en elev kan få. Men enligt utbildningsförvaltningen är Linneas skolväg trafiksäker.

– Vi har varit där och tittat på vägen senast för ett halvår sedan och har gjort bedömningen att den är trafiksäker. Och en 13-åring anses vara trafikmogen, säger Per Jansson, utredare på utbildningsfövaltningen, som understryker att han uttalar sig generellt och inte specifikt om Linnéas fall.

Men skolskjuts med taxi får generellt bara de elever som har en diagnos, utvecklingsstörning eller särskilda behov som gör att de måste åka ensamma, förklarar han.

Kommunikationer ett problem

Catarina och Linnea flyttade till Kagghamra för snart två år sedan. De trivs med det mesta här. Men de dåliga kommunikationerna och bristen på gång- och cykelvägar som knyter ihop området med resten av Botkyrka är ett problem, tycker Catharina.

– Det är många barn som är i samma situation som Linnéa och måste gå den här vägen. Kommunen borde i alla fall bygga en gång- och cykelväg så det blir säkrare. Men det känns som att vi är bortglömda här, säger hon.

Idag skjutsar Catharina dottern till skolan innan hon åker till jobbet på förskolan. De dagar hon öppnar går de upp klockan fyra och Linnéa får mellanlanda någon timme hos sin pappa i Storvreten, för att sen ta bussen till skolan. Dagarna blir långa och Linnea blir trött och tappar koncentrationen, berättar Catharina.

Du har ju valt att bosätta dig i Kagghamra, får man inte räkna med att det blir svårare då?

– Jag själv får ju räkna med det, men det här drabbar ju Linnéa som är ett barn och det tycker jag inte är rätt, säger Catharina.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Trafiksäker? Linnea Lind, 13, ska gå en halvtimme på en 70-väg utan belysning och gångbana för att ta sig till skolbussen. Foto: Claudio Britos

Tung trafik. I samband med dragningen av avlopp till Kagghamra åker en hel del tung trafik på vägen. Foto: Claudio Britos

Skolskjuts

220 barn i Botkyrka har beviljad skolskjuts via skolbuss eller taxi. 200 barn har skolkort, dvs får SL-kortet betalt av kommunen för att ta sig till skolan.

Särskilda skolbussar går mellan Grödingelandet och Malmsjö skola, Norrbyvret och Broängsskolan och Fiskarhagen och Hammerstaskolan.

skolskjuts till sitt barn ansöker om det till utbildningsförvaltningen som bedömer barnets behov. Den som går i en skola utanför närområdet eller i annan kommun har inte rätt till skolskjuts.