LISTA: Här är trottoarerna som ska bli halkfria i år

Staden utökar sina försök med sopsaltning av gångbanor och trottoarer i år.

  • Publicerad 17:00, 20 nov 2019

Staden sopsaltar sedan några år tillbaka de prioriterade cykelstråken vilket har varit lyckat, av de 20 milen är cirka 15 mil kombinerade gång- och cykelbanor där då även fotgängarsidan får sin del behandlad. Så görs även i år. Men senaste vintrarna har staden även gjort försök med att sopsalta trottoarer och enskilda gångbanor.

Han kämpar mot snö och slask – dygnet runt

Förra året utökades det till elva platser i innerstan. Nu utökas budgeten för det med mer än det dubbla, från fem till tolv miljoner kronor och ska spridas.

I år ska flera platser i Årsta, kring Gullmarsplan, samt i Vasastan sopsaltas för att minska halkrisken i vinter. Nu är det klart vilka sträckor det blir, se faktaruta.

Fler gator i Stockholm kan få markvärme

Enligt trafikkontoret är tanken med sträckorna i Årsta bland annat att underlätta för alla Årstabor som ska ta tunnelbanan från Gullmarsplan. Sträckorna kommer att mätas och jämföras med liknande sträckor som får mer traditionell plogning och sandning för att se om det påverkar hur många som väljer att gå, enligt trafikkontoret.

– Huvudsyftet med projektet är inte distansen utan att testa sopsaltning och hur stor skillnaden blir mellan det och traditionell plogning och sandning på olika sorters gångbanor och trottoarer över en vintersäsong. Jag tycker att det är särskilt roligt att vi nu testar sopsaltning i Årsta som är utanför innerstaden och där det är backigare och en annan sorts trafikmiljö än där vi gjorde försök förra vintern, säger Malinda Flodman, presstalesperson på trafikkontoret.

I år kommer sopsaltarna till Årsta och Vasastan för att sopa gångbanor och trottoarer. Foto: Sacharias Källdén

Här är sträckorna ska som sopsaltas

Årsta/Gullmarsplan

En del av Olaus Magnus väg, närmast Gullmarsplan

Gullmarsvägen från Gullmarsplan till Sköntorpsvägen

Sköntorpsvägen

Hjälmarsvägen

Årstavägen

Svärdlångsvägen

Åmänningevägen

Vasastan

Sveavägen, från Hötorget till Surbrunnsgatan

Odengatan, från Sveavägen till Torsgatan

Karlbergsvägen, från Odengatan till Sankt Eriksgatan

Visa merVisa mindre