Lista: Så länge får du köa för en hyresrätt i Bromma

På jakt efter en hyresrätt i Bromma? Så här länge får du som står i Stockholms stads bostadskö i snitt vänta för att kunna lägga vantarna på ett förstahandskontrakt.

  • Publicerad 16:15, 6 feb 2018

Det är kanske mot Blackeberg man ska vända blicken om man vill ha störst chans på en hyresrätt i Bromma. Under 2017 förmedlades 79 bostäder i området via bostadsförmedlingen. De som fick lyckan att flytta in hade stått i kö i snitt 10,1 år, enligt siffror som StockholmDirekt låtit bostadsförmedlingen ta fram.

Näst flest förmedlade lägenheter hade Traneberg, 39 stycken, men där hade de nya grannarna köat lite längre – i snitt 12 år.

– Kötid är ju ett mått på efterfrågan egentligen – man kokar ner det i hur många människor som vill bo på samma ställe, det blir ju egentligen ett motsvarande mått på kronor per kvadratmeter som man brukar tala om i bostadsrätter, säger Marika Nordström, chef för marknad på Stockholms stads bostadsförmedling. 

Kortast kötid 2017 hade Beckombergaområdet, i snitt 7,9 år. Att området består av mycket nyproduktion spelar en avgörande roll: hyran för en nyproducerad lägenhet i Stockholm är i snitt 50 procent högre än för äldre lägenheter.

– Efterfrågan påverkas kraftigt av hyresnivåerna, kanske når man inte heller upp till fastighetsbolagens villkor. Då blir det färre som konkurrerar och då blir det kortare kötider. säger Marika Nordström.

Längre köer överallt

Området där man behövt vänta allra längst för en hyresrätt var Riksby med en snittid på 14,2 år. Tätt följt av Abrahamsberg med 13,9 år. Den som ställt sig i bostadskön dagen man fyllde 18 kommer alltså vara 32 år innan en lägenhet i Riksby är möjlig. Om de siffrorna kommer vara mer optimistiska framöver är ovisst.

– Det är svårt att säga när vi hamnar i en marknad i balans. När det byggs så mycket att en del av bostadsbristen byggs bort så kommer vi se stillastående köer och på långt sikt sjunkande kötid. Men vi är inte där än, under 2017 fortsatte köerna att öka överallt, säger Marika Nordström.

Men hon lyfter ändå en liten ljusning:

– Vi har sett att kötiderna till studentbostäder har stannat upp. Så den marknaden har kanske hamnat lite mer i balans.

Väntan. I Abrahamsberg får man köa i 13,9 år för en hyresrätt. Snittet i Bromma ligger på 10,9 år. Foto: Linda Gren

Kötid i snitt i Bromma 2017

Abrahamsberg 13,9 år

Riksby 14,2 år

Smedslätten – inga förmedlade hyresrätter 2017

Traneberg 12,6 år

Ulvsunda 11,6

Ulvsunda industriområde 12,8

Åkeshov 10,7

Åkeslund 11,3

Beckomberga 7,9

Blackeberg 10,1

Mariehäll 12,1

Nockebyhov – inga förmedlade hyresrätter 2017

Snittkötid för Bromma som helhet: 10,9 år

Källa: Stockholms stads bostadsförmedling

*I Bostadsförmedlingens kö finns både lägenheter från allmännyttan och de privata hyresvärdar som valt att ansluta sig till kön.