Bromsar in. Priserna har sjunkit rejält senaste året på bostäder i Stockholm men den senaste tiden har tappet bromsat in. Foto: StockholmDirekt

LISTA: Så mycket har bopriserna backat där du bor

Stillastående priser och rekordfå försäljningar. Bostadsmarknaden i Stockholm tycks ha nått en platå. Samtidigt visar nya siffror att priserna har backat i hela Stockholm det senaste året. Kolla hur det ser ut i ditt område.

  • Publicerad 06:22, 16 apr 2018

Bostadspriserna i Stockholm har varit i princip stillastående sedan årsskiftet. Inte heller i mars rörde sig marknaden nämnvärt, trots införandet av det nya amorteringskravet, visar Svensk Mäklarstatistiks nya siffror som presenteras i dag.

– För närvarande befinner vi oss på en platå sett till prisnedgången i höstas. Fortsättningen av våren får visa om det är temporärt eller inte, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Negativ utveckling

Årsutvecklingen är dock fortsatt negativ. I både Stockholms stad och i länet har priserna, sett i ett 12-månadersperspektiv, gått ned -9 procent.

För villor i länet är motsvarande siffra -6 procent.

Samtidigt ligger antalet försäljningar på en rekordlåg nivå. I mars såldes 20 procent färre bostäder jämfört med samma månad 2017.

– Vi har en avvaktande marknad, viket är ganska sunt med tanke på den kraftiga prisuppgång som varit de senaste åren, säger Per-Arne Sandegren.

Det råder dock vissa skillnader mellan Stockholms stadsdelar. I ytterförorterna har priserna generellt sett gått ned mer än i de mer centrala delarna. Enligt Per-Arne Sandegren finns det flera förklaringar.

En är att marknaden i innerstan och Stockholms centrala närförorter var så pass mättad innan prisnedgången att folk av ekonomiska skäl började söka sig längre ut, vilket drev på en högre procentuell prisuppgång i ytterområdena. Nu sker i stället det omvända.

– Ett generellt mönster är att det har gått lite sämre i ytterförorterna än i de centrala delarna av Stockholms kommun. Men det råder också stora skillnader inom stadsdelarna av olika skäl. På Östermalm finns exempelvis mycket nyproduktion i Norra Djurgårdsstaden som har varit svår att sälja vilket påverkar stadsdelen.

Mer stabila villapriser

Villamarknaden har dock inte tagit en lika hård smäll. Där har prisuppgångarna varit mindre vilket även innebär att de inte svänger lika mycket vid en nedgång som bostadsrätterna.

– Villamarknaden är en robustare marknad. Den rör sig långsammare med en viss eftersläpning så rörelserna blir inte lika stora. När bostadsrätterna gick upp för några år sedan gick villorna också upp, men inte lika mycket. Nu är det precis samma sak men tvärtom där bostadsrätterna har gått ner snabbare och villorna följt efter, men inte lika mycket, säger Per-Arne Sandegren.

Hur amorteringskravet kommer att slå mot priserna framöver är enligt Per-Arne Sandegren för tidigt att säga.

– Men av det vi kan se så spelar amorteringskravet en större roll i de centrala delar och har även påverkan i centralkommuner som Stockholm, Solna och Nacka.

Så har priserna förändrats där du bor

Stockholms stad

3 mån +0,1%

12 mån -9%

Centrala Stockholm

3 mån -0,4%

12 mån -8,6%

Bromma-Västerled

3 mån -3,4%

12 mån -6%

Brännkyrka-Skärholmen

3 mån -3,4%

12 mån -11,8%

Enskede-Skarpnäck

3 mån -1,4%

12 mån -9,2%

Essingen

3 mån +2,7%

12 mån -6,3%

Farsta-Vantör

3 mån -3,4%

12 mån -11,7%

Hägersten-Liljeholmen

3 mån +1,5%

12 mån -7,2%

Hässelby-Vällingby

3 mån -4,0%

12 mån -8,7%

Kungsholmen

3 mån -1,2%

12 mån -8,2

Spånga-Kista

3 mån -0,2%

12 mån -9,6%

Södermalm

3 mån -0,9%

12 mån -9,8%

Vasastan-Norrmalm

3 mån -0,9%

12 mån -9,2%

Östermalm

3 mån 0%

12 mån -7,2%

Källa: Svensk Mäklarstatistik

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.