Foto: StellaNova Film, SF studios, Nonstop Entertainment, Studio 24

STOR LISTA: Se sommaren i Stockholm på film

Smattrar regnet mot rutan? Misströsta inte. Vi har plockat ut filmerna som tar dig ut i ett somrigt Stockholm, utan att behöva lämna soffan.

  • Publicerad 16:49, 27 jul 2020

Pär lämnar Annika i gruset i den klassiska scenen ur En kärlekshistoria. Foto: Studio 24

En kärlekshistoria (1970)

Vill du förstå tonårskärlekens toppar och dalar? Dyk då ner och förlora dig i Roy Anderssons hyllade debutfilm. Det är skinnpaj, cigg, mopeder och väldigt mycket hjärta och smärta, inspelat i bland annat Vasastan och på Stora Essingen.

Kan ses: Hyr på Triart play.

Dröm vidare (2017)

Hoppfullt och hopplöst balanserar på en skör tråd i den här filmen om vänskap, klass och svårigheten att förverkliga sina egna drömmar när ens förflutna drar i en. Evin Ahmad gör ett starkt porträtt av Mirja som kommer hem till en fiktiv förort (till stor del inspelad i Alby i norra Botkyrka) efter en vända på kåken.

Kan ses: Streama på HBO nordic eller hyr digitalt.

Sarah (Gizem Erdogan), Mirja (Evin Ahmad), Nina (Segen Tesfai) och Emmy (Malin Persson) är kompisgänget som Dröm vidare kretsar kring. Foto: Nonstop Entertainment

Himlen är oskyldigt blå (2010)

En ung Bill Skarsgård spelar den 17-årige Martin som hamnar mitt i en knarkhärva när han tar sin tillflykt till skärgårdsidyllens Sandhamn. Filmen bygger på den sanna historien om Sandhamnsligan som 1975 sprängdes i det som räknas som en av svensk historias största narkotikatillslag.

Kan ses: Sf anytime

G – som i gemenskap (1983)

Under några försommardagar får vi följa de tre 16-åriga (och väldigt 80-talsklädda) killarna Kim, Alexander och Robban som kämpar med allt från droger till kärleksproblem. Om inte en romans mellan Niklas Wahlgren och Magnus Uggla är nog för att övertyga dig: Filmen cirkulerar kring klubben G som spelas in i gamla Slussens festpalats Kolingsborg. "Vi ses väl på G i kväll va?"

Kan ses: Streama på Cmore eller hyr digitalt.

Monica Z (2013)

Filmen som tecknar ett fylligt porträtt av jazzikonen Monica Zetterlunds liv från Hagfors till Stockholm till New York (och tillbaka till Stockholm). Edda Magnason har blivit rättmätigt hyllad för huvudrollen som gav henne en guldbagge. Stockholmssommarn syns bland annat i en festscen där alla dåtidens storheter flimrar förbi, inklusive Vilgot Sjöman, Lena Nyman och Povel Ramel.

Kan ses: Streama på Cmore eller hyr digitalt.

Edda Magnason som Monica Zetterlund i den tokhyllade rolltolkningen. Foto: StellaNova Film

SOS – en segelsällskapsresa (1988)

Klassiker i skärgårdsmiljö med tonvis av oemotståndlig båthumor: "Arne... repet tar slut" och "Vad var det som hände med båten?" för att nämna ett par oförglömliga scener. Häng med när Stig-Helmer och Ole hamnar på överklassfest och mitt i politiskt fiffel i de kanske mest sommarstockholmska miljöer som finns. I denna kategori måste också Hasse Alfredsson och Tage Danielssons Att angöra en brygga (1965) nämnas!

Kan ses: Streama på Cmore eller hyr digitalt.

Vi på Saltkråkan (1964)

Vad vore det här för lista om farbror Melker, Tjorven och Båtsman inte var med? Skriven av Astrid Lindgren och inspelad på ön Norröra i Stockholms norra skärgård. Besparar er överflödig introduktion.

Kan ses: Serien på SVT play och filmerna finns att hyra.

Världens snällaste hund Båtsman med polaren Tjorven. Foto: SF studios

Fler tips:

Att angöra en brygga (1965): Cmore

Sommaren med Monika (1953): Cmore

Sommaren med Göran (2009): Sf anytime

Stockholm boogie (2005): Sf anytime

Eld och lågor (2019): Viaplay

Jönssonligan dyker upp igen (1986): Cmore

Brefven från Stockholm: En film om sommaren 1909: Stockholmskällan, Youtube

Visa merVisa mindre