Vasastan? De myllrande stråken i danska Nyhavn står modell när Norra Stationsgatan ska få liv. Foto: Figurniy Sergey

Lite dansk feeling till Vasastan

Ut med grå betong och avgaser. In med saluhall, öppna innergårdar och ett rikt kulturliv. När Norra Stationsgatan ska göras om står europeiska boulevarder modell.

  • Publicerad 11:27, 18 jun 2015

Nu börjar visionen för nya Norra Stationsgatan ta form. Fastighetsägarna på gatan har enats om en riktning.

– Vi har hämtat mycket inspiration från Berlin och Köpenhamn, till exempel har vi tittat på Nyhavn. Tanken är att Norra Stationsgatan ska bli en paradgata där cyklister och gående ska prioriteras, säger Johan Ohlsson, projektledare.

Det kan vara svårt att tänka sig den lite avsides Norra Stationsgatan som en myllrande boulevard. Men när Hagastaden alltmer växer fram hamnar gatan så småningom mitt emellan Hagastadens nya tunnelbanestation och Citybanans uppgång vid Odenplan.

Exempel på vad som skulle kunna finnas på nya Norra Stationsgatan är en saluhall.

"Blir en kontrastrik miljö"

– Norra Stationsgatan kommer att bli ett levande stråk med stort fokus på matupplevelser, design och kultur. I framtiden kommer det att finnas ett större behov av restauranger i området. Det kommer att bli en väldigt kontrastrik miljö och det är rätt unikt att fastighetsägare går ihop och enas om en vision på det här sättet, säger Johan Ohlsson, projektledare.

Ska öppna upp innergårdar

Planeringen av nya Norra Stationsgatan kommer att ske etappvis och gruppen har kontinuerliga möten. Än finns inga konkreta detaljer.

– Men mycket handlar det om att tillgängliggöra innehållet bakom fasaderna. Vi har bland annat pratat om att öppna upp innergårdar för allmänheten, säger Johan Ohlsson.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.