Den lilla sälen som har simmat runt i centrala Stockholm överlevde inte. Foto: Djurens Ö

Liten sälkut simmade in i centrala Stockholm – dog

Den senaste veckan har en liten sälkut hållit till vid Galärvarvet nedanför Vasamuseet. Tyvärr fick besöket ett tråkigt slut.

  • Publicerad 11:18, 3 maj 2017

Sälen är av arten "vikare" vilken är mycket ovanlig i Stockholms skärgård. Det var 25-30 år sedan den senast sågs i området.

– Det är unikt att en vikarsäl finns i de här trakterna, säger Lili Päivärinta, viltrehabiliterare och grundare av stiftelsen Djurens Ö, i ett pressmeddelande.

Tjädern Tjädrun är tillbaka: "Hon är jättekåt"

Hon fick reda på att sälkuten var i Stockholm i måndags, då personal på restaurang Oaxen ringde och berättade om att sälen två gånger om dagen besökte dem och blev bjuden på fisk.

Lili Päivärinta från Djurens Ö vårdade sälkuten i två dagar. Foto: Djurens Ö

– Jag är tacksam över att de hört av sig till oss. Det är definitivt ingen lämplig miljö för en liten sälkut. Dessutom väger den alldeles för lite och behöver matas upp, säger Lili Päivärinta som förutom att värna om djur är en hälften i popduon Lili och Sussie.

Sälkuten togs om hand men det visade sig att den lille stackaren hade ett alldeles för litet späcklager. Trots att den togs till Skansen för omvårdnad avled sälen under onsdagen.

Förortsälgen skjuten: "Hade blivit katastrof om den kommit till Södermalm"

"Vi är mycket ledsna att meddela att den lilla vikarsälen som hittades vid Galärvarvet dog nu för en stund sedan", meddelar Djurens Ö på onsdagen.

Sälen kommer att skickas på obduktion så att den exakta dödsorsaken kan fastställas.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.