Liv i Hökarängen är bäst på tårtor

Hon skiter i trender och går sin egen väg – med sockerblommor och färgstarka tårtor. I söndags tog Hökarängens egen tårtkonstnär Liv Sandberg hem titeln Årets Konditor.

  • Publicerad 18:33, 30 jan 2018

I den lilla lokalen i Hökarängen är väggarna helt svarta, i taket sitter planscher tapetserade om varandra, en rockig känsla som bryts av när man ser de vackert utsmyckade tårtorna.

Här driver hon "Liv Sandberg Cake Art". Hon är Sveriges främsta tårtkonstnär med flera prestigefyllda titlar bakom sig så som guld i världstävlingen Edible Artists Global Awards och vinst i Scandinavian Cake Show. I söndags tog hon ännu ett pris när hon blev utsedd till "Årets konditor" på Stellagalan.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Jag började lipa redan när jag förstod att det var jag som skulle vinna, när de läste upp motiveringen, säger hon.

Stellagalan är den enda galan som riktar sig till enbart kvinnor och icke binära. Vilket Liv hoppas ska leda till en förändrad bransch, med fler kvinnor i rampljuset.

– Det brukar inte beröra mig alls det här, men det här kändes verkligen stort. Det är yrkesskickliga kvinnor som jag verkligen beundrar. Det är här hemma, här i Sverige, som jag har kämpat så jävla hårt för att komma dit jag är idag, säger hon.

Bakom draperiet finns Livs verkstad, med massvis av färger, glitter och verktyg. Här tillbringar hon större delen av sin vakna tid. Genom att skapa färgstarka tårtor med annorlunda smakkombinationer och sockerblommor som ser identiska ut med verkligheten.

Men hennes liv har inte alltid sett ut som gör idag och resan till att bli tårtkonstnär har gått fort när den väl satte fart. Allt började för sex år sedan när Liv bakade sin första tårta till hennes mammas 65 års kalas.

– Jag slutade supa och knarka, sen har det varit ett helvete att lära sig att passa in i samhället igen. Att göra det här blir som en revansch för mig och priset ett bevis på att jag kan.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Jag visste inte att tårtan fanns som en konstform och när jag började fanns inget i Sverige. Det fanns ingen att se upp till eller ta inspiration ifrån. Men jag hittade fantastiskt duktiga sockerblomskonstnärer på nätet och sedan skulle jag bara lista ut hur man gjorde det.

Trots framgång i både Skandinavien och världen säger Liv att hon inte kommer lämna Hökarängen. Hon är självlärd och går sin egen väg och ingen ide verkar omöjlig att förverkliga.

– Jag går emot det som är traditionellt. Jag hör jämt att vackra tårtor inte är goda eller att man inte kan bygga en tårta som är fem våningar. Men jag är väldigt duktig på det här och jag går i bräschen för att de här tårtorna ska bli accepterat och inte ifrågasatta.

– Jag vill alltid bli bättre och jag har länge sagt att jag någon gång ska baka för kungafamiljen, säger hon och skrattar.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Mästare. Liv Sandberg är tårtkonstnär med lokal i Hökarängen. I helgen tog hon hem titeln Årets konditor på Stellagalan. Foto: Linda Gren

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här är fritidshusen i Stockholm alla vill ha

Nyheter LISTA: Tio populäraste objekten i länet just nu Sjötomt, klassiska röda stugor och prisvärt. Det är vad som lockar mest när vi letar sommarstuga i Stockholms län, visar siffror från Hemnet. Och vissa områden är extra heta just nu.lördag 26/5 9:00

Rappare hyllar sitt gamla Skarpnäck

Nyheter Hör låten av svensk hiphops första transperson Hon har kallats för svensk hiphops första transperson. Och hon vill krossa machoidealen med sin rap. Nu släpper Hökisbon Mandy Rich en låt som hyllar hennes barndoms förort: Skarpnäck, som det var...fredag 25/5 16:15