Foto: Mostphotos

Livboj saknades då 17-åring drunknade

Förra fredagen gick en 17-årig pojke bort i en drunkningsolycka i Gömmaren. Efter att det uppdagats att en livboj saknats vid olycksplatsen har kritik riktats mot Huddinge kommun. – Vi har missat att kontrollera den, säger Karin Hagström, chef på natur- och gatudrifts­avdelningen.

  • Publicerad 10:28, 8 jun 2018

Det var i fredags kväll förra veckan som den 17-årige pojken badade i Gömmaren. Pojken, som var ute och badade med sina vänner, flaxade med armarna innan han försvann under vattenytan. En polis och en privatperson försökte dyka efter pojken innan räddningstjänsten kom till platsen.

Pojkens liv gick inte att rädda och han dog i ambulanshelikoptern på väg till sjukhuset.

Livboj saknades

Men nu får Huddinge kommun kritik. Den livboj som ska finnas vid kommunala bad fanns inte på plats. Hans Åberg, fisketillsynsman, som går tillsynsrunda vid Gömmaren säger till Mitti Huddinge att bojen inte hängt där sedan i mars.

Karin Hagström, avdelningschef på natur- och gatudriftsavdelningen, beklagar den tragiska olyckan. Att livbojar finns vid badplatserna är kommunens ansvar, säger hon.

– Vi har ansvar för att livbojar finns vid våra uttalade badplatser, till exempel vid stranden i Gömmaren. Det finns dock livbojar även vid vissa klippor och bryggor, eftersom människor badar på olika platser runt hela sjön. Alla dessa ska kontrolleras två gånger i veckan under sommaren.

När var det ni senast kontrollerade Gömmarens livbojar?

– I fredags.

Det var i så fall bara timmar innan olyckan. Varför fanns ingen livboj på plats den kvällen?

– Det har skett en miss i kontrollen. Det var en annan aktör som hade ansvar över just den här livbojen tidigare och sedan några år tillbaka har kommunen tagit över ansvaret. Men någonstans i överlämningen har det brustit. Livbojen vid just den här klippan kontrollerades inte.

Kommer ni förändra rutinerna kring kontrollerna framöver?

– Vi håller på att göra en inventering av alla livbojar i kommunen för att få ännu bättre koll på var alla ska finnas. Det har även hängts upp en livboj på platsen i fråga nu och den kommer att ingå i framtida rutiner.

Tre tips för ökad simsäkerhet

Testa din badvana regelbundet, i en pool eller nära land om du badar vid stranden. Kan du simma 200 meter har du god simkunnighet.

Bada i grupp. Att bada tillsammans med och nära andra ökar säkerheten för allihopa.​

Ta en kurs i hjärt- och lungräddning så att du har beredskap ifall olyckan är framme.

Källa: Andreas Claesson, ambulanssjuksköterska och ordförande på svenska rådet för hjärt- och lungräddning.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.