Dubbelmord. De två mördade unga männen hittades i en källar­lokal i Sätra centrum. Foto: Rasmus Panagiotis Columbus

Livstid för en av de åtalade för Sätramorden

En av de två åtalade döms till fängelse för dubbelmordet i Sätra 2019. Den andra av de två åtalade frias av tingsrätten för både mord och medhjälp till mord.

  • Publicerad 11:05, 12 feb 2020

Rättegången där två 28-åriga män stod åtalade för att ha mördat två unga män, en 18 år och en 20 år, i Sätra i april 2019, fick tas om efter att domaren sjukskrivit sig i mitten av januari.

Efter den andra omgången av huvudförhandlingar bedömde tingsrätten att den ena av de två skulle sluta vara häktad. Enligt domstolen räckte inte bevisningen för att fortsätta hålla honom häktad.

Den 12 februari kom domen från Södertörns tingsrätt, och det blev livstids fängelse för den ena av männen, som dömdes för båda morden.

Försvårande omständigheter

Påföljden blev lagens hårdaste straff eftersom det enligt tingsrätten fanns försvårande omständigheter gällande hur morden gick till. Domstolschefen Eva-Lena Norgren skriver i ett pressmeddelande från tingsrätten:

– Offren har tvingats ner i ett trångt utrymme där de inte hade möjlighet att fly, de har tvingats av sina kläder och ner i sittande position. Det har varit fråga om rena avrättningar och offren måste ha känt stark dödsångest.

Den andra mannen frias eftersom det enligt tingsrätten saknades bevisning som "direkt binder" honom till källaren där morden ägde rum. Han friades både för mord och åklagarens andrahandsyrkande, medhjälp till mord.

Tingsrätten höll visserligen med åklagaren om att han hade hjälpt till att göra sig av med bevis efter dådet, men eftersom att ett agerande efter ett dåd ägt rum inte kan räknas som medhjälp till själva gärningen, frias han också för det.

Sorgen fyllde Sätra torg när en minnestund hölls dagarna efter dubbelmordet. Foto: Henrik Lindstedt

Sätra i sorg

Dubbelmordet och sättet som de två unga männen mördats på chockade hela det lilla samhället Sätra när det uppdagades. Dagarna efter samlades en stor mängd människor för att gemensamt sörja på torget strax intill mordplatsen.

– Jag kommer ha gått på tre personers minnesstunder på en månad. Först Älvsjö och nu det här. Jag kände den ena av dem i Sätra, han var en jättefin kille. Han har jobbat på 127-festivalen och nu skulle vi ha sommarjobbat tillsammans i sommar, sade en ung tjej från området till SkärholmenDirekt då.

Samma natt sköts en tredje man till döds i Sätra. Enligt åklagaren ska den mannen också stått åtalad om han inte hade dödats.

Sätra samlades i sorgen och ilskan

Sätra i sorg efter misstänkt dubbelmord

Så knyts de misstänkta till Sätramorden

Känslosam start på rättegången i Sätramorden

Misstänkt för Sätramorden släpps på fri fot

Sätramorden: Åklagaren kräver livstid