Brottsplats. Det var i en lägenhet på Falkholmsgränd som en kvinna hittades död i början av april. Foto: Claudio Britos

Livstid för mord på kvinna i Skärholmen

Det blir livstids fängelse för den 34-årige man som åtalades för att ha mördat en 24-årig kvinna i hennes lägenhet i Skärholmen. Efter mordet lämnades kvinnans ettårige son ensam kvar.

  • Publicerad 15:27, 3 jan 2020

Den 24-åriga kvinnan bodde tillsammans med sin man i en lägenhet i Skärholmen. För att ha råd med hyran valde de att ta in en inneboende, en 34-årig man som var en bekant till kvinnans man.

På eftermiddagen den 2 april 2019 blev kvinnans man orolig då hon inte svarade i telefon. Därför gick han och en vän tillsammans hem till lägenheten och fann då kvinnan död.

Kvinnan hittades i sängen och hade stickskador på huvud och kropp. DNA från gärningsmannen fanns på flera platser i och nära lägenheten. Kvinnans ettårige son, som hon hade tillsammans med sin man, befann sig i lägenheten samtidigt som mordet skedde.

34-åringen, som hela tiden nekat till brott, greps i Tyskland två veckor senare, den 18 april, och har suttit häktad sedan dess. Rättegången hölls i december och den 2 januari dömdes han till livstids fängelse.

Inga förmildrande omständigheter

Utgångspunkten för strafflängden för mord är 14 års fängelse, men domstolen fann ett antal försvårande omständigheter, som gjorde att man istället valde att ge det hårdaste straffet livstids fängelse.

Bland annat hade mannen begått gärningen medan han vetat om att kvinnans son befann sig i lägenheten. Enligt tingsrätten tydde det på "en närmast total hänsynslöshet" från gärningsmannens sida. Dessutom har försvaret inte kunnat bevisa någon psykisk störning.

Även om rätten inte kunde klarlägga att motivet var sexuellt så bedömde man att brottets avslutande del hade en "sexuellt kränkande prägel", och att det var ytterligare en omständighet som talade för strängare straff.

– Det som särskilt kan lyftas fram är bland annat att kvinnan utsatts för ett omfattade våld, att brottet begåtts i hennes hem där hon haft rätt att känna sig trygg och där hennes ettårige son också befann sig. Till det kommer att barnet efter mordet lämnades ensam kvar i lägenheten tillsammans med den döda modern, säger rättens ordförande Peter Grym i ett uttalande.

Han döms också till att betala 60 000 kronor var till kvinnans man och son, och eftersom flyktrisken bedöms som stor, kommer han fortsätta sitta häktad tills domen vinner laga kraft.