Livsviktig bisyssla

Deras bikupor sprider sig över Håbo. Nu står en på taket på Bålsta Centrum. – Det tycker jag är jätteroligt, säger Thomas Blomlöf.

  • Publicerad 10:03, 14 jun 2018

Sommaren har möjligen tagit en liten paus från de högsta av grader, men hos biodlarna Anna och Thomas Blomlöf är verksamheten i full gång.

– Våra bin jobbar förtvivlat. Det kan bli så för nu blommar allting på en gång. Det finns en risk att det inte blir så mycket blommor i juli. Den honungen som kommer nu kanske är den vi får, säger Thomas.

Nyligen satte paret upp en bikupa på taket till Bålsta centrum. En står i en rondell och det tycks som om intresset för att ha bikupor ökar runt om i staden.

– Det tycker jag är jätteroligt. Det är väldigt bra insats som företagen gör. De har det lite svårt bina och det är bra att de sprids ut. De här vi placerar ger mer honung än vi har hemma på landet. Inne i stan blommar det allting någonting. Det finns mer mångfald än ute hos oss, till exempel. De pollinerar och stad och land möter varandra, slår Thomas fast.

Just att bin har det tufft är något det rapporteras mer och mer om. Anna och Thomas förlorar själva bin som en följd av så kallade varroakvalster. Samtidigt växer medvetenheten om detta. Det är något som de båda civilingenjörerna märker. Deras bisyssla blir mer och mer intressant för andra.

– Absolut. Man märker framförallt att det är många barn som är väldigt pålästa, som förstår vikten av pollineringen. Det är imponerade hur de har tagit det till sig.

– Alla studier visar att insekterna har det svårt. Många har sagt att det är väldigt lite humlor och fjärilar, och just det där har jag märkt också. Att det är lite humlor, säger Thomas Blomlöf.

Nyamko Sabuni talade i sina barndomstrakter

Politik. Partikledarkandidaten vill visa upp vem hon är. L-politikern Nyamko Sabuni var tillbaka i sina barndomstrakter och pratade om sina egna erfarenheter som nyanländ i Kungsängen.fredag 24/5 12:00

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt