Denna halo kallas vertikalpelare och bildas av ett artificiellt ljus. Färgen kan variera beroende av ljuskällans färg. Foto: Martina Stålstrand

Ljuspelare fångad på bild i norra Stockholm

Martina Stålstrand var snabb att fånga dessa ljusfenomen på bild. Hela fyra stycken sågs på kvällshimlen under måndagsnatten.

  • Publicerad 19:17, 18 dec 2017

Under söndagskvällen såg Martina Stålstrand och dottern Astrid från Vallentuna fyra ljuspelare på kvällshimlen. Martina lyckades fånga den starkaste ljuspelaren på bild.

– Det var så läckert, säger hon.

Hans Bengtsson på SMHI berättar mer om ljusfenomenet.

– Det är halofenomen som uppstår när solen eller månen lyser på iskristaller i atmosfären, men om det är mörkt ute är ljuset artificiellt, det vill säga att en lampa är ljuskällan och lyser upp kristallerna.

I det här fallet handlar det alltså om artificiella ljuskällor på fyra olika ställen runt omkring i Stockholmsregionen. Beroende på hur många, hur rena och geometriskt perfekta iskristallerna är desto starkare ljussken skapas.

– Det händer ett par gånger under vintern i Stockholm, men det är vanligare norrut, säger Hans Bengtsson.  

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Kom till ”Sveriges bästa kommun” som nioåring

Nyheter Inför valet 2018: "Fem mandat är målet" Under sju veckor träffar vi affischnamnen för respektive parti i kommunfullmäktige i Danderyd. Vi bad politikern själv välja plats. Den här veckan träffar vi Carolin Robson (MP) på hennes nyfixade...fredag 6/7 12:15

Stort pådrag i Enebyberg – helikopter och fyra polisbilar

Nyheter Fick larm 23.50 En helikopter och fyra polisbilar åkte under natten på ett inbrottslarm i Enebyberg. Trots stort pådrag lyckades man inte få tag i gärningspersonen.fredag 6/7 10:52