EDS KYRKA. Under fredagseftermiddagen finns det möjlighet att tända ljus för den förolyckade familjen i flera av Väsbys kyrkor. Foto: Svenska kyrkan

Ljuständning i Väsby för familj som dog i flygkraschen

En hel familj från Väsby dog i flygkraschen i Iran på onsdagsmorgonen och många Väsbybor vill visa sitt deltagande i sorgen. Under fredagseftermiddagen håller flera kyrkor i Väsby öppet för ljuständning.

  • Publicerad 11:43, 10 jan 2020

Vi märkte att folk har behov av att samlas efter det tragiska som hänt.

STÖD. Anna Ortner, kyrkoherde i Eds församling. Foto: Christina Högberg

En hel Väsbyfamilj - mamma, pappa och 15-årig dotter - omkom i flygkraschen utanför Irans huvudstad Teheran på onsdagsmorgonen.

Flickan gick i skola i Solna, där en minneshörna upprättats med möjlighet att lämna kondoleanser. Men för de Väsbybor som velat visa sitt deltagande i sorgen har det inte funnits något organiserat eller någon plats att gå till. I facebookgruppen "Det är i Väsby det händer :-)!" har initiativ tagits till att gå ner till Väsbyån och lägga blommor.

Ljuständning i kyrkor

Nu bjuder Eds kyrka, Vilunda kyrka och Fresta kyrka in till ljuständning på fredagseftermiddagen för den som vill visa sitt deltagande i sorgen.

– Vi märkte att folk har behov av att samlas efter det tragiska som hänt. De är i all enkelhet välkomna till kyrkan för att tända ljus och sitta ner en stund, säger Anna Ortner, kyrkoherde i Eds församling.

Det kommer dock inte att vara någon präst eller diakon på plats under ljuständningen, men enligt Anna Ortner är den som känner behov av samtal välkommen att höra av sig till Eds församling.

– Det som är viktigt att visa är att vi tar människors sorg på allvar. Här har vi alla även ett medborgaransvar att ta hand om varandra för den som behöver stöd i sorgen, säger hon.

Förberedde krisarbete

Upplands Väsby kommun började direkt förbereda för krisarbete när de fick kännedom om att en Väsbyfamij omkommit i flygolyckan.

– Vi började direkt på onsdagskvällen förbereda vår krisgrupp, posom-gruppen, på att stötta skolan. När vi sedan fick uppgift om att flickan gick i skola i Solna tog vi kontakt med den skolan direkt på torsdagsmorgonen, säger kommunens utbildningschef Astrid Täfvander.

På fredagen uppmärksammade kommunen flygolyckan på sin hemsida.

"Det är med stor sorg vi konstaterar att Utrikesdepartementet (UD) bekräftar att en familj hemmahörande i Upplands Väsby finns med bland de förolyckade passagerarna. Familjen bestod av två vuxna och ett barn. Våra tankar går till familjen, deras anhöriga och vänner."

Sollentunabo befaras död i flygkrasch i Iran

Järfällabo befaras död i flygkrasch i Iran

Ljuständning i kyrkorna i Väsby

Eds kyrka, Vilunda kyrka och Fresta kyrka har öppet för ljuständning i dag, fredag 10 januari, kl 13.00-15.00.

Om man önskar stödsamtal kan man ringa någon av kyrkans församlingar:
Eds församling, Anna Ortner, 073-0971855
Hammarby församling, Cecilia Strömmer, 08-555 16 811
Fresta församling, Håkan Simonsson, 08 594 10 521

Kommunens fältare finns för ungdomarna i Väsby om man önskar deras närvaro eller samtal. Fältarna arbetar i dag fredag 10 januari mellan klockan 15.00 och 01.00 och i morgon lördag mellan kl 18.00 och 01.00.
Fältarna nås på telefon 073-910 42 25

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt