DROPP. Hästen Hope är satt på dropp efter att ha blivit opererad och sydd till följd av hundattacken. Foto: Hufvudsta ridskola

Löften till ridskolan efter hundattacken

Hufvudsta ridskola har känt sig inträngd och motarbetad i flera år, men en vansinnig hundincident har fått till följd att politikerna går klubben till mötes. En ny ridstig ska anläggas och en hundrastgård kan flyttas.

  • Publicerad 08:52, 14 mar 2019

LÖFTE. Davina McVey Gillion står nedanför backen där en ny ridstig ska anläggas för att hästarna ska komma bort från "pepparken". Foto: Jonny Andersson

Förrförra helgens galna händelse när två äldre tonåringar, möjligen unga vuxna, hetsade sina hundar till att attackera en häst har ännu inte fått ett rättsligt efterspel. Ingen är gripen. Hästen, Hope, är kvar på djurklinik med dropp till följd av bit- och klösskador. Flickan som föll av hästen mår inte heller bra.

– Fruktansvärt. Som polisen konstaterar var det tur att hundarna fortsatte attackera hästen. Hästar har ett flyktbeteende och instinkt att försöka försvara sig.

Davina McVey Gillion, vd på ridskolan, ruskar på huvudet och tittar in mot fotbollsplanen, som ridstigen går runt och fasas över vad som hänt om hundarna attackerat flickan.

Attacken är en isolerad händelse, dessa hundar var inte i den inhägnade rastgården. Å andra sidan har ridskolan och klubben i flera år klagat på placeringen av hundrastgården, en inhägnad vid fotbollsplanen, nedanför Johan Enbergs väg.

– Hundar är nyfikna. Kommer en häst skrittande är det inte konstigt om hundarna skäller och hoppar mot stängslet. Och det är inte konstigt om hästen blir rädd och ryttaren ramlar av.

Ska det då finnas hästar, ridskola och ridklubb i Huvudsta? Ja är inget självklart svar från politiker och tjänstemän i Solna, enligt Davina McVey Gillion. Det har antytts och antyds att hästfolket borde se sig om efter en annan plats.

Vissa beslut talar ett liknande språk. Inom kort påbörjas arbetet med utegym, "peppark", invid ridstigen. Trots högljudda protester från klubbstyrelsen, ridskolans chefer, etcetera, fick de inget gehör.

Till följd av hundattacken har dock något hänt. Dagen efter hade ridskolan besök av Peter Edholm (L), ordförande i kultur och fritidsnämnden, samt några tjänstemän.

På stående fot utlovades att ridstigen ska dras om och runda 4H-gården på andra sidan. Däremot gavs inget löfte om att flytta hundrastgården i ridstigens bortre ände.

– Rastgårdens olyckliga läge vid ridstigen har ridskolan påpekat länge och vi vill göra något åt det, men behöver titta närmare på om det bara är att flytta den inom området, säger Peter Edholm.

Och Davina jublar inte än.

– Jag tror det när jag ser det.

Misstron bottnar i flera års tuff relation med Solna Stad, anläggningens ägare. Ridhuset har ett tak som är utdömt sedan fem år, utebana i så dåligt skick att ridtjejerna ofta får ösa bort vatten för att kunna rida där.

– Vi hyr en anläggning som inte motsvarar dagens krav. Klubben står och faller med att arrangera tävlingar och utomhus går det inte som underlaget ser ut. Vi har svartmögel i en stallbyggnad, det ska saneras i vår, säger Davina och fortsätter:

– Vi missunnar inte klubbar och lag som får nya eller renoverade konstgräsplaner, men vi har haft önskemål om åtgärder i flera år. Bland annat en användbar utebana och ytterligare en hage.

Peter Edholm "förstår" Hufvudsta Ridskolas känsla av att annat prioriterats mer.

– Vi ska väga ihop en helhet. Man ska ha klart för sig att det även klagas från annat håll: "att vi minsann har råd med två ridskolor i den här lilla kommunen".

– Vi har noterat behoven som finns på Hufvudsta ridanläggning. Jag vill även nämna att det i vårt kommunala handlingsprogram står att vi ska ta hand om våra idrottsanläggningar under mandatperioden. Ridklubbarna står särskilt omnämnda, säger Peter Edholm.

Huvudsta Ridklubb

Huvudsta RK har dagligen minst 48 barn i ridskolan och närmare 100 totalt.

På ridskolan finns 43 hästar och de har tillgång till fem hagar. Varje häst är ute i hagen minst tre timmar/dag.

Beroende på läget har ridskolan barn från Stockholms norra stadsdelar, men de kommer huvudsakligen från Solna och Sundbyberg.

822 barn står i kö för att få plats ridskolan, väntetiden är cirka två år.

745 vuxna står i kö, deras väntetid är "närmast obegränsad".

Stockholm Direkt