Löftet från Helldén: Torghandeln blir kvar

Ska Skärholmens torghandel vara eller ska den inte vara? Och VAD ska den i så fall vara? Det kom Daniel Helldén, trafikborgarråd i Stockholms stad, till FOLK i Skärholmen för att diskutera med lokalbefolkningen.

  • Publicerad 09:34, 11 mar 2020

Jag tycker inte man kan kalla det för torghandel idag.

– Vår uppfattning är att vi aldrig blivit inbjudna till diskussion om torget förut. Vi hoppas på svar, men ingen vet någonting.

Ramazan Agir från Emos' blommor är på plats i Folk i Skärholmens lokaler torsdag den 5 mars. Han är den första att räcka upp handen när trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) berättat om stadens planer för att få bort olovlig trafik från Skärholmstorget.

Lösningen som utreds är att installera fysiska hinder i form av höj- och sänkbara pollare vid torgets ingångar. Problemet är att "olovlig trafik" inkluderar handlarnas egna bilar.

"Inte hållbart"

Kanske om de kunde få tillgång till torget med en egen blipp för att komma igenom, en slags dispens just för att behålla torghandeln? Abdulla, den andra torghandlaren på plats tar ordet:

– Annars har vi ingen chans att driva handeln vidare. Vi vill inte heller ha bilar på torget, men det är för många tunga lådor som ska bäras varje dag för att det ska vara hållbart.

När torget byggdes valdes plattor som var av den finare, men mindre hållbara, sorten. Av estetiska skäl. Dessutom finns värmeslingor under plattorna, för att hålla ytan framför köpcentrumet snöfritt.

Daniel Helldén svarar:

– Tunga fordon kommer absolut inte att kunna gå igenom. Men om det går att lösa så finns ingen anledning att torghandeln inte ska kunna finnas.

De flesta på plats är där är positiva till att bevara torghandeln. Men inte alla tycker dagens situation är optimal:

– Med risk att göra mig ovän med torghandlarna... säger Nancy Granström och får mikrofonen:

– Jag tycker inte man kan kalla det för torghandel idag, när det bara är en enda aktör som breder ut sig, det är inte det som en torghandel ska vara.

I slutet av frågestunden greppar Daniel Helldén mikrofonen igen och ger var som låter som ett löfte:

– Självklart ska vi se till att torghandeln är kvar.

Hur det ska lösas återstår att se.