Lokal grupp avslöjar polisens kontroller

Två lokala Facebookgrupp har startats där man varnar för poliskontroller. – Det är olyckligt om det innebär att kriminella undkommer, säger Jonas Rickeborn, samordnare på polisen Enköping/Håbo.

  • Publicerad 12:06, 27 apr 2020

En rattfyllerist som tar en annan väg – det kan kosta liv

Nyligen dök grupperna ”Här står polisen - Bålsta” samt och ”Här står polisen - Enköping” upp på Facebook. Den förstnämnda gruppen har, när detta skrivs på måndagen den 20 april, 121 medlemmar och den sistnämnda 330 medlemmar. Grupperna är privata, men beskrivningen av grupperna syns utåt och ser ut såhär:

”Man skriver enbart när man ser en poliskontroll. Man skriver polis och inte gris eller annat omoget. Man skriver inte om man ser en polisbil åka på tex Essingeleden.”

Efter att Bålsta//Upplands-BroDirekt tog kontakt med gruppens administratörer ändrades dock beskrivningen till:

”Här kan man skriva vart polisen står, om vart olika trafikolyckor finns (så man kanske kan ta en annan väg) samt andra olika händelser inom trafiken. Man får absolut inte kalla polisen för fula ord eller skriva hotelser. God ton krävs annars åker man ut ur gruppen.

Håller man sig inte till dessa regler åker man ut!!”

Polisen kritisk

Tanken med grupperna tycks alltså vara att varna för poliskontroller i det lokala området. Från polisens sida är man kritiska.

– Det är olyckligt om det innebär att kriminella undkommer, en rattfyllerist som klarar sig, en inbrottstjuv som kan ta en annan väg och så vidare, säger Jonas Rickeborn, samordnare på polisen Enköping/Håbo.

Hur mycket skada kan det göra?

– Vi vet inte effekten, vi har många korta snabba kontroller på kanske 20 minuter, så frågan är hur fort informationen kommer ut och hur fort den blir läst.

Är det lagligt?

– Som jag ser det finns inget olagligt i att starta en sådan Facebookgrupp...

Men?

– Som sagt, det är väldigt olyckligt om kriminella undkommer, en rattfyllerist som tar en annan väg – det kan kosta liv, säger Rickeborn.

”Gjordes för skojs skull”

Tidningen har sökt administratörerna för grupperna för en kommentar. De har dock valt att avstå då de menar att de har fått mottaga hot om att bli polisanmälda.

Blåljus: Rattfylleri och narkotikabrott

De senaste dagarna har varit lugna i Håbo. Enstaka drogbrott och en eventuell rattfylla är det enda som noterats sedan i lördags.tisdag 4/8 9:35

Bålsta/Upplands-BroDirekt starkare i höst

Bålsta/Upplands-BroDirekt blir starkare efter en historisk medieaffär. – Om vi kan bygga upp det här på ett smart och lönsamt sätt får vi mer resurser till att satsa på bättre lokaljournalistik, och...fredag 3/7 9:32

Sport

    Senaste numret

    Bålstabladet
    Stockholm Direkt