Lokal. Klimatklubben Huddinge är en avknoppning från den nationella Klimatklubben, som i höstas startades av tre klimatengagerade influencers. En av dem är inredningsbloggaren och Stuvstabon Maria Soxbo. Foto: Privat

Lokal klimatklubb kräver bättre klimatarbete

En ny kraft har börjat röra om i Huddingepolitiken. Med demonstrationer utanför kommunhuset och ett medborgarförslag som har samlat över hundra röster sätter Klimatklubben Huddinge press på politikerna.

  • Publicerad 08:18, 11 mar 2019

I slutet av november samlades svenskar på 108 platser runt om i landet för att sätta press på världens ledare inför FN:s klimattoppmöte. Utanför Huddinges kommunhus stod den då en vecka gamla Klimatklubben Huddinge.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Måste hantera frågan

Nyligen gick röstningstiden ut för Klimatklubben Huddinges medborgarförslag ”Stärkt engagemang i klimatomställningen”. 112 röster blev det till slut, vilket är tillräckligt för att kommunpolitikerna ska tvingas hantera frågan.

– Vi är fler och fler som börjat inse allvaret i den här frågan. Nu måste vi pressa politikerna att att sitt ansvar, säger Katja Friedvall, en av klubbens medlemmar och den som skrivit under medborgarförslaget.

Ställer krav på kommunen

I fyra punkter kräver de bland annat att kommunen antar en koldioxidbudget, ser till att alla företag och organisationer som verkar inom kommunen har klimatomställningsplaner och att kommunen avyttrar allt eventuellt innehav i fonder med pengar i fossilindustrin.

Den 15 mars kommer klimatdemonstrationer äga rum runt om i hela världen under parollen Global Strike for Future. Då kommer Klimatklubben Huddinge flankerade av den lokala Naturskyddsföreningen återigen stå utanför kommunhuset.

– Vi vill att de tar sig an vårt medborgarförslag. Men vi inom Klimatklubben går dit som enskilda personer, vi behöver inte enas kring alla frågor. Vissa kommer nog demonstrera mot Tvärförbindelsen, eftersom det är någonting som verkligen kommer öka utsläppen i vår kommun. Vi vill också att det ska vara enkelt att göra rätt inom kommunen. Det ska var enkelt att välja cykeln och åka kollektivt, säger Katja Friedvall.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android