Lokal leverantör utlovar ladd i lådan

Enköpingsföretaget Klimatprojekt i Mälardalen har i två år sålt solceller. Nu har man även börjat sälja laddboxar för laddning av elbilar. – Elbilar är framtiden, meddelar Ralf Timmerman.

  • Publicerad 21:11, 20 feb 2020

En helt nödvändig del i omställningen till hållbara transporter.

Energimyndigheten har nyligen börjat publicera officiell statistik över elanvändning från vägtransporter. Statistiken visar att elanvändningen tredubblats från drygt 43 gigawattimmar, GWh, under 2016 till knappt 130 GWh under 2018.

Elanvändningen innefattar el som använts av laddbara personbilar, bussar, lätta lastbilar och motorcyklar. Laddbara fordon innefattar både helelektriska fordon som enbart framdrivs på el och laddhybridfordon som kan köras både på el och ett annat bränsle.

Det Fjärdhundrabaserade företaget Klimatprojekt i Mälardalen följer trenden och har nyligen börjat sälja laddboxar för laddning av elbilar till villor, bostadsrättsföreningar, hyreshus och företag.

– En helt nödvändig del i omställningen till hållbara transporter, meddelar företagets grundare Ralf Timmerman.

Privatpersoner kan ansöka om och få staliga bidrag för laddstationer under förutsättning att det finns pengar kvar i budgeten.

Det lokala företaget Klimatprojekt i Mälardalens huvudsakliga verksamhet är försäljning av solceller, vilket också är en växande marknad.

– Vi startade med solceller för två år sedan, mars 2018. Vi har redan hjälpt mer än 120 fastighetsägare i Enköping, Västerås, Sala och Heby, skriver Ralf Timmerman på e-post.

Ralf Timmerman berättar att han försöker göra allt han kan för att minska människans klimatpåverkan, både privat och genom sitt arbete. Därför startade han Klimatprojekt och jobbar med solceller. Tidigare var han projektchef på ett konsultföretag och jobbade med järnvägsbyggen.

Enligt Ralf Timmerman är ett köp av solceller i dag inte bara miljövänligt utan även ekonomiskt lönsamt för den enskilde.

– Solceller återbetalar sig på en tredjedel av livslängden, det vill säga på cirka 10 år. Våra solcellsinstallationer består av enbart europeiska komponenter, vi vill inte sälja billiga kinesiska prylar med sannolikt kortare livslängd och stor klimatpåverkan, meddelar Ralf Timmerman.

Elbilar

Elbilar är försedd med en eller flera elmotorer samt vanligen uppladdningsbara batterier som laddas med sladd från elnätet. Även tyngre fordon, till exempel bussar och lastbilar, kan förses med eldrift. Elibilar är energieffektiva.

En bil med både elektrisk motor och förbränningsmotor benämns hybridbil, medan fordon som är laddbara via eluttag benämns laddhybrider.
Källa: Nationalencyklopedin
 

Blåljus: Många inbrott i förråd / Objudna gäster i Simtuna

Nyheter Ha koll på ditt förråd. Ha koll på din lada. Framför allt förråden. Inbrottstjuvar härjar i kommunen.tisdag 11/8 9:56

Enköpings museum öppnar igen

Nyheter Efter att ha varit stängt i månader. Nu öppnar Enköpings museum igen – med gott om handsprit.måndag 10/8 15:17