Lokal S-topp avgår efter ja till Osthuset: "Skäms över mina partikamrater"

Gunnar Sandell, S-topp i Gubbängen, avgår med omedelbar verkan. Anledning? De rödgrönas ja till Osthuset. "Jag skäms över mina partikamrater", säger han.

  • Publicerad 19:34, 15 jun 2015

Orkar man inte lyssna på människor som har åsikter så är det faktiskt ett hån. Men S i Stockholms stad verkar vara fullständigt oemottagliga för argument.

Nu har den rödgröna majoriteten i stadsbyggnadsnämnden tagit beslutet att gå vidare med den omstridda planen för Osthuset och Legoladan i Gubbängen. Det blev för mycket för tidigare stadsdelnämndsordföranden och kommunfullmäktigeledamoten Gunnar Sandell (S), numera ordförande för partiföreningen i Hökarängen/Gubbängen, som under måndagen meddelade att han avgår från sitt uppdrag.

"Ingen dialog"

Han har redan tidigare vevat rätt hårt mot Osthuset och i ett öppet brev på Facebooksidan Gubbängen - Förort när den är som bäst motiverar han sitt beslut och avslutar med orden: "Jag skäms över mina partikamrater".

– I grunden handlar det inte om att man ska bygga huset här eller där. Men när det kommer in 90 negativa yttranden under samrådet samtidigt som Skönhetsrådet, Stadsmuseet och en enig stadsdelsnämnd säger nej. Då måste man åtminstone komma ut och föra en dialog, säger Gunnar Sandell till Tidningen Farsta/Sköndal.

Han fortsätter:

– Men det har varken Roger Mogert eller de andra S-ledamöterna i stadsbyggnadsnämnden orkat eller brytt sig om. Hur kan de då fatta ett beslut med hedern i behåll? Jag tycker att det här är så pass skämmigt att jag inte längre vill vara ordförande för Socialdemokraterna i Hökarängen/Gubbängen.

Tre mejl – inga svar

Gunnar Sandell berättar att han sedan januari skickat tre mejl till samtliga partivänner i stadsbyggnadsnämnden och understryker att många andra Osthusmotståndare i Gubbängen gjort detsamma.

– Men vi har inte fått ett enda svar. Det är klart att man kan ha olika åsikter och att politiker ibland måste fatta obekväma beslut. Men man måste åtminstone diskutera frågorna för att komma vidare. Men då krävs det ju att någon svarar, säger Gunnar Sandell.

Kommer du lämna partiet helt?

– Tills vidare är jag kvar. Sen får vi väl se hur det utvecklas. Vänsterpartiet ligger närmare och närmare. Värderingsmässigt är Socialdemokraterna ett bra parti. Men man måste också ha företrädare som står för de värderingarna.

Hur menar du då?

– Stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert företräder till och med vår valkrets här i Östra Söderort i kommunfullmäktige. Han ska lyssna på oss och vara med på möten där medborgarna uttrycker sina åsikter. Sen behöver han ju inte gå på vår linje. Men hade de bara bordlagt ärendet hade de haft hela sommaren på sig att komma ut och lyssna utan att försena bygget jättemycket. Det sa jag till Roger så sent som förra tisdagen.

Är du inte rädd att det här skadar partiet?

– Det skadar partiet mer att driva igenom ett bygge på ett så här odemokratiskt sätt. Orkar man inte lyssna på människor som har åsikter så är det faktiskt ett hån. Men S i Stockholms stad verkar vara fullständigt oemottagliga för argument, säger Gunnar Sandell.

Föreslagit fem alternativa placeringar

Han tycker att det är orimligt att staden "trots starkt motstånd ger sig fan på att bygga 84 studentbostäder i parken samtidigt som Familjebostäder inte lyckas få färdigt de 104 bostäder i huset som stått tomt på Lingvägen i tre år".

– Jag förstår att Roger Mogert har en bökig position och att det är hårda krav på att det ska byggas mycket. Det håller vi med om och det är därför vi har föreslagit fem alternativa placeringar för Osthuset i Gubbängen, säger Gunnar Sandell och fortsätter:

– Vi ska ju vara partiet lokalt och det kan man ju vara. Men vi tänker inte bara bli husbondens röst. Man måste ju känna att man kan påverka något också eller åtminstone att någon lyssnar. Annars är det inte meningsfullt och då har jag bättre saker att lägga min tid på.

Vi söker Roger Mogert för en kommentar.

LÄS ÄVEN: Osthuset gör området mer levande