Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk mäklarstatistik Foto: Svensk mäklarstatistik/Mostphotos

Lokala mäklarna siar om 2018 – "Skapar ett enormt utbud"

Vi har talat med tre mäklare i Norrort som berättar om vad de tror kommer ske med bostadsmarknaden under det nya året. Ska man köpa eller sälja? Kommer priserna gå upp eller ner?

  • Publicerad 12:24, 2 jan 2018

Hur kommer bostadsmarknaden att utvecklas under 2018?

– Ska jag vara ärlig är det svårt att säga hur det blir inför 2018. Det blir spännande att se hur folk reagerar på det nya amorteringskraven. Många tror att priserna kommer gå upp innan mars, då det nya amorteringskravet införs. Det är psykologin som kommer styra. Allt handlar om hur folk resonerar, säger Johan Larsén, mäklare på SkandiaMäklare Vallentuna.

– Jag tror inte att priserna går ner mer. Den fantastiska prisuppgången som vi sett de senaste åren kommer nog inte bestå, men det kommer nog inte vara så illa som många tror, säger, Cecilia Theutenberg, mäklare på Wrede i Täby och Danderyd.

– Jag tror att det nya amorteringskravet kommer påverka en del, men det blir nog inte en jättestor förändring, säger Daniel Ekdahl, mäklare på Fastighetsbyrån Vallentuna.

Vad är största problematiken som bostadsmarknaden står inför 2018?

– Tydlighet. Så fort bankerna kan förklara på ett bra sätt så att kunderna förstår vad det nya amorteringskravet egentligen betyder och berättar hur det drabbar den enskilda individen, så kommer folk kunna köpa igen, säger Daniel Ekdahl.

– Det finns objekt som inte har sålts nu under hösten och det kan bli ett problem nu i januari då det släpps som nya objekt igen. Det kommer att skapa ett enormt utbud, vilket såklart kommer pressa priserna, säger Johan Larsén.

– Högt belånade bostadsföreningar och nyproduktioner kommer att få det tufft under 2018. Överlag tror jag inte att bostäder kommer sjunka mer i värde. Det är redan gjort under 2017, säger Cecilia Theutenberg.

"Äntligen avmattning"

Per-Arne Sandegren är analyschef på Svensk mäklarstatistik. För att 2018 ska bli mindre trögflytande menar han att det krävs att man som säljare ställer om sina förväntningar till den nya verkligheten. En verklighet utan konstant mycket stora värdeökningar.

– Det är fortfarande många som sitter och funderar och surfar på Hemnet. Konsumenterna måste anpassa förväntningarna från de förändringar som skett och ställa om, säger han.

Att en granne fått 3,3 miljoner för ett objekt liknande det som du funderar på att sälja idag, är dåtid. Månad för månad börjar det sakta sjunka in, allt fler tvingas eller väljer att acceptera avmattningen.

– Vi har haft ett antal år med prisuppgångar på 10-15 procent och alla har vetat att någon gång kommer en avmattning. Nu har den äntligen kommit, för det finns ingen rimlighet att den fortsätter när vi i övrigt har en inflation på mellan 0-1 procent, säger Per-Arne Sandegren.

Mycket nytt i pipen

Han tror att de företag som byggt nytt fortsatt kommer locka med olika sorters rabatter. Avgiftsfritt i 6 eller 12 månader exempelvis.

– En vanlig förklaringsmodell till de höga priserna för några år sedan var att det fanns för lite nyproduktion. Det som hänt nu är att det är väldigt många nybyggnadsprojekt ute eller i pipen. Men bostäderna är inte byggda för den resurssvagare delen av samhället. Nyproduktionen matchar inte behovet som finns, säger Per-Arne Sandegren.

Amortera mera

"Det skärpta amorteringskravet innebär att alla nya bolånetagare som lånar mer än 4,5 gånger sin bruttoinkomst, det vill säga inkomst före skatt, ska amortera 1 procentenhet mer av bolånet per år än vad de skulle behövt göra i dag. Detta gäller utöver redan befintliga amorteringsregler."

Finansinspektionen

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

LISTA: Här får Stockholm nya cykelvägar

Nyheter Gäller hela länet – se var satsningarna ska göras Totalt ska det byggas 150 kilometer cykelväg i Stockholm de kommande fem åren. Här är listan på vilka nya cykelbanor som prioriteras.onsdag 17/10 14:14

Tak rasade in i butik i Täby centrum

Nyheter Håller stängt tills bristerna åtgärdats H&M i Täby centrum är just nu stängt av säkerhetsskäl för personal och besökare. Det efter att brister i innertaket hittats.onsdag 17/10 13:54