Vad ska hända med Årsta centrum när Stadsteatern lämnar? Foto: Karin Nilsson/Eva Tonström

Lokala politiker kräver svar om Årsta teater

Vad ska hända med Årsta teater när Stadsteatern lämnar nästa år? Det undrar de lokala politikerna och vill att stadens kulturförvaltning tar tag i saken.

  • Publicerad 10:12, 18 okt 2019

Sedan Stadsteatern flyttade till Årsta teater för ett år sedan har centrumet fått ett lyft. Förutom att de har bekostat en upprustning av teatern och ökat utbudet av teater och musik i Årsta så har de, enligt de personer tidningen pratar med, dragit mer besökare till Årsta centrum.

"Vi vill värna vår del av stan"

Nu har frågan väckts i Enskede-Årsta-Vantör stadsdelsnämnd – vad händer efter juni 2020 när Stadsteatern flyttar tillbaka till Kulturhuset? I en skrivelse, som alla partier utom Sverigedemokraterna ställer sig bakom, kräver de att stadens kulturförvaltning, ihop med Årsta Folkets hus som äger teatern, startar en utredning om Årstateaterns framtid och utveckling, och hur det ska finansieras.

– Här har kulturförvaltningen, som ansvarar för stadens kulturutbud, en chans att göra något bra med Årsta teater. Teatern har rustats upp för miljoner, det verkar helt galet om den ska stå tom medan Söderortsborna åker in till stan för att ta del av bra kultur, säger Gustav Johansson, (M), ordförande i stadsdelsnämnden.

Veronica Palm, (S), vice ordförande i nämnden, tycker att det är bra att partierna lägger en gemensam skrivelse om saken.

– Det betyder att vi står starkare mot staden centralt, att vi allihop vill värna vår del av stan. Vi har visat att Årsta har en scen som funkar att använda permanent, och det är en succé för området, säger hon.

Knappa resurser

Innan Stadsteatern kom dit genererade teatern intäkter som knappt, eller inte alls, täckte nödvändigt underhåll, enligt de lokala politikerna. ”En återgång till hur det var innan vore mycket olyckligt”, skriver de.

Figen Solmaz, verksamhetschef på Årsta Folkets Hus, håller med om bilden som politikerna målar upp och är glad över deras skrivelse.

– Vi jobbar för fullt nu med att hitta nya samarbeten till nästa höst så att vi kan behålla publikunderlaget. Samtidigt ska det finnas plats för de fria teatergrupperna. Bland annat har vi kontakt med Riksteatern och Stadsteatern. Vi tittar även på hur vi kan erbjuda bra scenkonst dagtid för skolor och förskolor, säger hon.

Nu flyttar Stadsteatern till Årsta

Hur märker du av Stadsteaterns närvaro i Årsta?

Maria Mellström, Årstabo som driver Årsta Blomsterhandel. Foto: Eva Tonström

Maria Mellström, Årsta blomsterhandel: ”Jag märker det genom att många kommer hit och köper blommor till de som står på scenen. Det är stor skillnad mot tidigare. Det är roligt att Stadsteatern är här, att det händer grejer, de håller hög kvalitet och drar folk till Årsta. Jag skulle säga att det påverkar hela centrum positivt, på flera sätt.”

Johan von Arnold som driver Kafé Årstabo i Årsta centrum ihop med sin sambo Therese. Foto: Eva Tonström

Johan von Arnold, kafé Årstabo: ”Stadsteatern har visat andra stora aktörer att Årsta har en scen som håller hög standard, med bra ljud och ljus. Stadsteatern var skälet till att vi ansökte om alkoholtillstånd och ökade öppettiderna och vi har foajéservering de kvällar det är föreställning. Men där vi tydligast märker av en ökad försäljning är genom de nyinflyttade Årstaborna, de som flyttat in i nybyggnationer. Jag tror att vi, och Årsta centrum, klarar oss utan Stadsteatern när de flyttar ut. Men vi vill gärna få hit stora, etablerade kulturaktörer även i fortsättningen.”

Anders Jinnelöv, Årsta, med sonen Malte Foto: Eva Tonström

Anders Jinnelöv: ”Det märks jättemycket! Jag har själv gått och sett två föreställningar och har bokat in en tredje. Barnföreställningen med Nasim Al Fakir vet jag drog väldigt många barnfamiljer. Kaféet har ju levt upp med längre öppettider och jag vet teaterbesökare som ätit middag på Två små svin innan, så deras närvaro gynnar både oss som bor här och de som driver verksamhet i centrum, det är min känsla i alla fall.”

Karin Bjurn, Årsta, med barnen Tove och Viggo. Foto: Eva Tonström

Karin Bjurn: ”Bara det att kafé Årstabo har fått alkoholtillstånd i samband med att Stadsteatern flyttade hit är ett lyft för Årsta. Jag märker att det är mer folk som rör sig i centrum, en del kommer hit och äter på någon av restaurangerna innan en föreställning eller tar en drink. Det är jättetrevligt! För min del får Stadsteatern gärna stanna. Mer föreställningar för barn vore kul om man fick önska, det bor så många barnfamiljer här Årsta.”

Grönt ljus för 166 studentlyor i Björkhagen

Nyheter Lång process Nu, sex år efter att detaljplanen skickades på samråd första gången, kan Söderorts nya studentbostäder börja byggas. Närmare bestämt i Björkhagen.fredag 3/4 9:11

AIK bandy flyttar till Söderort

Sport Satsar på guld med två nyförvärv i världsklass Under säsongen har AIK bandy haft problem på sin hemmaplan Bergshamra IP. Nu står det klart med en ny lösning som innebär flytt till helt nya hallen på Gubbgängens IP. Samtidigt har klubben lyckats...torsdag 2/4 13:54