Älvsjö och Hägersten-Liljeholmen ska slås ihop till en stadsdel. Så här tycker tre invånare om planerna. Foto: Elinor Karlin

Lokalbor skeptiska till sammanslagningen av Älvsjö och Hägersten-Liljeholmen

Den 1 juli nästa år slås Älvsjö och Hägersten-Liljeholmen ihop till en jättestor stadsdel. Nyheten fick stor uppmärksamhet förra veckan. En effektivisering, säger M-toppen Johan Nilsson. Men de lokalbor vi pratar med är inte lika övertygade.

  • Publicerad 15:15, 15 okt 2019

Annika Romin har bott i Älvsjö i 37 år. Hon tror inte att det blir positivt att stadsdelarna slås ihop. Foto: Elinor Karlin

Förra veckan blev det känt att Hägersten-Liljeholmen och Älvsjö stadsdelar ska slås ihop till sommaren. De två stadsdelarna blir en och stadsdelsnämnderna kommer att omorganiseras. Ett av de största skälen uppges vara ekonomin: Det ska effektiviseras och rationaliseras, enligt Älvsjö stadsdelsnämnds ordförande Jonas Nilsson (M).

– Genom att slå ihop två nämnder ser vi möjlighet att skapa en effektivare verksamhet och att utnyttja våra skattepengar så att de bäst kommer våra verksamheter, som förskolor och äldreomsorgen, till del. Vi vill spara på de övre nivåerna i organisationerna istället, sa Johan Nilsson förra veckan.

Tveksamma reaktioner

Men när SöderortDirekt ger sig ut på stan för att prata med de berörda invånarna så är det många som är skeptiska till beslutet.

– Besparingar känns ju aldrig bra, och det låter lite konstigt med tanke på hur mycket de bygger, de pratar om en ny simhall till exempel, säger Mathias Dahlström som bor i Västertorp.

Här är viktigaste punkterna i nya grönblå budgeten

I dagsläget har Hägersten-Liljeholmens stadsdel runt 90 000 invånare och Älvsjö runt 30 000. I och med sammanslagningen kommer den nya stadsdelen att bli en av de största i Stockholm, näst efter Södermalm. Just storleken på den nya stadsdelen får många att rygga. Annika Romin har bott 37 år i Älvsjö och sett många förändringar komma och gå.

– Det blev inte bättre när Hägersten och Liljeholmen slogs ihop. Jag vill ha kvar vårt medborgarkontor här. Om det blir större så kommer det att bli mer anonymt, säger hon.

Ett budgetbesked

Beskedet annonserades förra onsdagen, 9 oktober, i samband med att 2020 års budget från den grönblå majoriteten presenterades. Men flera av de vi pratar med vet fortfarande inte om de kommer att påverkas i praktiken. En av dem är Johan Grenefalk, från Älvsjö, som blir överraskad av nyheten om sammanslagningen:

– Egentligen inte, det blir ju fortfarande under Stockholms stad. Jag har inte så mycket tankar om det, jag visste inte ens att det skulle ske. 

Lärare i Stockholms utsatta områden kan få högre lön

Karin Rigbäck, 78, har bott i Fruängen i tio år och känner sig fortfarande nyinflyttad. Hon är också skeptisk till att stadsdelen ska bli större. "Jag har det gärna kvar som det är, jag trivs när det är lite mindre, säger Karin Rigbäck som bor i Fruängen. Foto: Elinor Karlin

Osäker. Mathias Dahlström från Västertorp tycker att det är motsägelsefullt att göra så stora besparingsåtgärder, samtidigt som man satsar mycket på stora byggprojekt i området. Men i likhet med många andra upplever han att stadsdelspolitiken sker långt från hans egen vardag. "Jag har ingen aning om hur det kommer att påverka mig, men det finns värre saker som kan hända." Foto: Elinor Karlin