Behövs. "Alla som bor här kommer från en massa olika ställen, men Skärholmen är deras nya hembygd. Ska man ro en båt framåt måste man titta bakåt, jag är tror alla mår bättre av att känna till sina rötter och ha en känsla för sin hembygds historia", säger Elisabeth Ineheim, ordförande i Skärholmens Hembygdsförening som nu står utan lokaler. Foto: Rasmus Panagiotis Columbus (arkivbild)

Lokalbrist hotar Skärholmens hembygdsförening

Från plats på två gårdar – till ingen. Skärholmens Hembygdsförening har drabbats hårt av lokalbristen i området och måste förvara allt sitt material i garderober och källarutrymmen.

  • Publicerad 11:14, 9 aug 2018

– Man kan säga att vi har tappat lite styrfart just nu, säger Elisabeth Ineheim, ordförande i Skärholmens Hembygdsförening.

När andra hembygdsföreningar runt om i Sverige firade hembygdsgårdens dag för fullt i söndags var stämningen dystrare i Skärholmens hembygdsförening. De står nämligen utan lokaler.

Sedan mitten av 80-talet har de haft en plats på Skärholmens gård, där de samlat på sig historiska böcker och kartor, fotografier och skrifter och årsböcker som de producerat.

– Men de som driver företaget som har Skärholmens gård nu är inte intresserade av att ha det kvar där. Jag har inget ont att säga om dem, de betalar ju höga hyror för gården och kämpar hårt för att klara brödfödan. Men nu måste vi försöka flytta våra saker, säger Elisabeth Ineheim.

Flyttar in i garderob

Även det material de haft på Jakobsbergs gård i Bredäng har de varit tvungna att flytta, eftersom lokalerna ska bli musikstudio. Så länge får de förvara materialet i Elisabeth Ineheims garderob och olika källarutrymmen. Inte helt ultimat, säger hon.

– Men vi har inte direkt några andra alternativ. Kommunen äger inga lokaler längre, allt kostar pengar och vi har inga, bara våra medlemsavgifter, säger hon.

Vill vara tillgängliga

Förra året skrev föreningen ett medborgarförslag till stadsdelsförvaltningen och bad om hjälp. Men i svaret skrev stadsdelen att några sådana inte fanns och hänvisade i stället till Stadsarkivet.

Men Skärholmens Hembygdsförening vill helst att materialet ska finnas tillgängligt för alla.

– Vår dröm är ju att ha en egen liten hembygdsgård, det har många andra föreningen runtom i Stockholm. Jag är övertygad om att det behövs fysiska mötesplatser, där människor kan fika, titta i böcker och träffas på riktigt, inte bara på internet, säger Elisabeth Ineheim.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Sitt hopp sätter de nu till att den gamla Panncentralen i Bredäng ska göras om till ett kulturhus, något som flera Bredängsbor jobbar för. Men det kan ta ett tag – och tills dess står de rådvilla.

– Vi kommer dela ut en hel del material gratis, eller till ett frivilligt bidrag, på Bredängs kulturfestival den 26 augusti, säger Elisabeth Ineheim.

"Inte ultimat". Föreningen har fått flytta allt sitt material och arkiv till garderober och källarutrymmen. Foto: Elisabeth Ineheim