Lämnade. Beta School och Framstegsskolan tvingades lämna sina lokaler i Lunda efter att deras tillfälliga bygglov gick ut. Foto: Mikael Andersson

Lokalkris får två friskolor att lämna Spånga

Två friskolor har försvunnit från Spånga sedan förra terminen. Anledningen? Deras tillfälliga bygglov gick ut. Men medan en stängde drog den andra söderut – och ett hundratal elever följde med, enligt skolan.

  • Publicerad 11:26, 13 sep 2018

De som velat har fått plats i kommunala skolor nära sin bostad

Vi har under året rapporterat om den kniviga situation som flera friskolor i Västerort befinner sig i på grund av att de driver verksamhet på tillfälliga bygglov. Skollokaler är det som bekant ont om i den här stan och mest akut var läget för Framstegsskolan och Beta school, vars bygglov i Lunda industriområde gick ut nu i somras.

LÄS MER: Bygglov – det nya att tänka på när du väljer skola

LÄS MER: Två till skolor riskerar att försvinna från Spånga

Framstegsskolan flaggade redan i våras för att de skulle tvingas lägga ner, och så blev det. Därmed blev Stockholms stad skyldig att erbjuda platser till de cirka 100 Stockholmselever som gick på skolan.

– De flesta bor runt Järvafältet. Flera började på en annan friskola i Akalla vet jag, och de som velat har fått plats i kommunala skolor nära sin bostad. Vi i Spånga-Tensta har samarbetat med Rinkeby-Kista för att hitta så bra alternativ för eleverna som möjligt, säger Teddy Söderberg, grundskolechef i Spånga-Tensta.

Den andra skolan, Beta school, ville flytta till nya lokaler ett stenkast från Lunda, på andra sidan kommungränsen i Järfälla. Men enligt Roger Danielsson, konsult på Beta school, fick de inte det bygglov som krävdes där heller.

Flyttade söderut

I stället blev det i Älvsjö som Beta school inledde höstterminen.

LÄS MER: Här kan Järfälla få fyra nya friskolor

Och enligt Roger Danielsson har cirka ett hundratal elever, motsvarande åtta av tio, följt med till andra sidan stan.

– Flera av våra elever pendlade till Spånga från södra Stockholm, andra från Upplands Väsby. De kommer från hela stan, även om de flesta bott runt Järvafältet, säger han.

Där för att stanna

Anledningen till att så många valt att följa med tror han beror på skolans små klasser och att man fokuserar mycket på svenskan, eftersom många pratar ett annat språk hemma. Och nu blir det inte någon mer flytt i första taget, menar han:

– Nu finns vi i det gamla mentalsjukhuset i Långbro park. Det är en byggnad med flera friskolor och där finns permanent bygglov. Och det är naturskönt där med parken, inte som i Lunda, säger Roger Danielsson.

Vart de elever som inte flyttat med till Älvsjö tagit vägen går inte att säga på rak arm.

– Utbildningsförvaltningen har inte en samlad bild av var de flyttat utan att göra mer detaljerad efterforskning. Generellt gäller att kommunen alltid erbjuder skolplatser till alla elever som av någon anledning blir av med sina platser på en friskola, till exempel vid en nedläggning. Om en skola flyttar väljer man om man vill följa med eller söka sig till andra skolor inom ramen för det fria skolvalet, säger grundskolechef Teddy Söderberg.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

Nu får Hässelby-Vällingby en egen Oscarsgala

Nyheter Unga ska göra film om sin vardag Unga mellan 13 och 19 år ska få lära sig att göra film om sin vardag. I samband med Oscarsgalan i Hollywood nästa år rullas röda mattan ut även i Hässelby då filmerna ska visas och prisas.tisdag 20/11 16:25

Skadad man hittad i Barkarby

Nyheter Har förts till sjukhus En man har hittats skadad vid Barkarby flygfält på tisdagsförmiddagen. Polisen är på plats och mannen har förts till sjukhus.tisdag 20/11 13:17