Bråkigt. Enligt lokalpolisen är det stökigt kring Täby centrum. Foto: Roffe Andersson

Lokalpolisen i Täby om ungdomsrån: "Det är jättestökigt just nu"

Lokalpolisen i Täby vittnar om att det just nu är väldigt stökigt kring Täby centrum. Ett stort problem är ökning av rån som begås av ungdomar mot ungdomar.

  • Publicerad 15:57, 3 jan 2018

Igår, vid 22-tiden, blev två ungdomar slagna och rånade på värdesaker i närheten av bussterminalen vid Täby centrum. En av de nedslagna pojkarna blev nedslagen och bestulen på sin mobil och jacka, men kunde själv uppsöka sjukhus.

En stor polisinsats, med en helikopter inblandad, följde.

På onsdagsmorgonen sa polisen att två stycken hade gripits och efter lunch meddelade kommunpolisen att tre av de fyra gärningsmännen är gripna. Förövarna ska vara under 18 år gamla och är inte boende i distriktet.

I samband med detta berättar lokalpolisen att de ser en ökning av rån mellan ungdomar och enligt Madeleine Stolt, gruppchef för ungdomsutredningar i lokalpolisområde Täby, är det allt annat än lugnt just nu.

– Det är jättestökigt just nu, jättestökigt. Det är gäng som kommer hit från olika delar, Söderort och Västerort. Just nu utreder vi sex personrån, kring den här gruppen. Alla har inte varit runt Täby centrum men det är oroväckande, säger hon.

Enligt Stolt hänger ungdomarna, som också består av Täbybor, ute både vardags- och helgkvällar. Och flertalet ungdomar är under 15 år gamla.

– Föräldraansvaret måste växa. Ta rätt på var era ungdomar är, kan jag känna, säger Madeleine Stolt.

– Det här skedde efter 22, om man är 13 och 14 år tycker jag inte att man ska vara där. Det är ett olämpligt ställe att vara på så sent.

Polisen kommer i kontakt med alkoholpåverkade ungdomar under 15 år, och vet även att droger förekommer.

Madeleine Stolt om utvecklingen:

– Jag är mycket oroad. Det går åt fel håll. Det går ner i åldrarna, både bland de som är misstänka för sådana här rån och de som är runt omkring.

– Så var det inte för fem år sedan, jag tycker att det blivit förändrat. Det har inte varit på det här sättet tidigare men nu börjar det komma hit folk som begår brott.

Varför kommer de till just Täby?

– Det är det vi inte riktigt vet. Kontakterna finns, utav något skäl. Det är väl allt med sociala medier som gör att man känner någon som känner någon.

Kommer de hit för att begå brott eller av nöjesskäl och sedan blir det bråk?

– Det är inget vi egentligen vet, men vi kan anta att de har kontakt med någon här, det känns så. Sedan sprids det sig kanske att här är det lätt att begå brott. Man måste vara lite uppmärksam när man går här, säger Madeleine Stolt.

– Det är en välmående kommun helt klart, det kan ha en effekt. Sedan är det ett centrum som lockar ungdomar, det är lätt att det blir en fritidsgård.

Hur arbetar ni med det här?

– Vi har jättebra samarbete med socialtjänst och stödcentrum för unga i Täby. Vi försöker så gott vi kan med de poliser vi har att ha synlighet kring centrum, i och med den problematik vi fått.

Misstänkta för Stocksundsmordet släpps på fri fot

Nyheter Man i 50-årsåldern sköts utanför matbutik De tre personer som suttit anhållna, misstänka för mordet på en man i 50-årsåldern i Stocksund, släpps nu på fri fot.fredag 23/8 12:10

Täbys unga schacklag tog hem guld i SM

Nyheter "Jag övar nog två till tre timmar per dag" Hallå där, Axel Falkevall, 13, som tillsammans med sitt lag från klubben Trojanska hästen i Vallatorp tog hem U16 SM i schack nyligen. Vad gör du just nu?fredag 23/8 11:33
Stockholm Direkt