En stor ökning av inbrott har skett under januari fram till nu gentemot föregående år.

Lokalpolisen: "Nästen en fördubbling av inbrott"

Enligt Stefan Dahlgren, polis i lokalpolisområde Täby, har det skett en markant ökning av inbrott i Täby och Danderyd under sommaren.

  • Publicerad 12:57, 8 aug 2017

– Tittar man i Täby hela perioden från januari fram till nu har vi nästan en fördubbling av inbrott från förra året. Det har väl varit en fyra inbrott i snitt i veckan nu under sommaren, säger Stefan Dahlgren.

Enligt polisen rör det sig troligtvis om en eller flera inresta ligor som är proffs på det de gör.

– Vi har haft inbrott i Täby och Danderyd i förra veckan där det är en bil som har synts som har kopplingar till Sydamerika, säger Stefan Dahlgren.

Hur har den kopplingar till Sydamerika?

– Bilen är inte registrerad där, men det finns kopplingar på bilnumret till Sydamerika.

Det ska dock inte vara något specifikt område i Täby eller Danderyd som är extra utsatt.

– Nej, ena veckan kan det vara i Kyrkbyn, nästa i Näsbypark. Det har inte varit någon tendens till att "nu rensar vi en stadsdel i Kyrkbyn", säger Stefan Dahlgren.

– De inbrott då man själv dyra vinsamlingar och sådana saker har man nog rekat innan men annars ger man sig ut i ett område, tittar på hur stor sannolikhet det är att man kan komma undan. Vi tror att det är lite på måfå.

LÄS MER: Gemensamt har de halverat inbrotten

Däremot är polisen vaksam i de områden där ett inbrott skett. I de områdena har de under den senaste tiden haft mindre insatser.

– Lyckas man kan man komma tillbaka, man hittar in och ut. Forskare har kunnat påvisa att om man får ett inbrott på en adress så är det ganska hög sannolikhet att det blir i någon av grannfastigheterna en kort tid efter, säger Stefan Dahlgren.

LÄS MER: Grannsnack ska minska inbrotten i Danderyd

Just nu, i dag tisdag, har polisen tillsammans med polisvolontärer och Grannsamverkansbilar en insats i Täby och Enebyberg.

– Vi försöker åka ut och göra folk uppmärksamma. Det har gett att vi pratat med folk i områdena, och det får man säga är en framgång. Vi får extra ögon, säger Dahlgren.

– Vi kan inte själva klara upp det här, vi måste ha tips från allmänheten. Det är ett "tillsammansprojekt".

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Kom till ”Sveriges bästa kommun” som nioåring

Nyheter Inför valet 2018: "Fem mandat är målet" Under sju veckor träffar vi affischnamnen för respektive parti i kommunfullmäktige i Danderyd. Vi bad politikern själv välja plats. Den här veckan träffar vi Carolin Robson (MP) på hennes nyfixade...fredag 6/7 12:15

Stort pådrag i Enebyberg – helikopter och fyra polisbilar

Nyheter Fick larm 23.50 En helikopter och fyra polisbilar åkte under natten på ett inbrottslarm i Enebyberg. Trots stort pådrag lyckades man inte få tag i gärningspersonen.fredag 6/7 10:52

Vi är stockholm