"Det är i allmänhet mindre larmat på övervåningen" skriver lokalpolisen Mats Hessler. Foto: Erwin Wodicka

Lokalpolisens senaste tips efter inbrotten i Norrort

Har du larm? Se till att larmet finns även på övervåningen. Det är ett av lokalpolisen Mats Hesslers tips som är anpassat efter tjuvarnas egna trender.

  • Publicerad 12:00, 27 nov 2017

Mats Hessler vid polisen i Täby ger goda råd för den som vill undvika att komma hem från jobbet till ett uppbrutet hem. Just nu ser de en ökning av inbrott i Norrort där tjuvarna tagit sig in via övervåningen.

– Det är inget nytt tillvägagångssätt men det har blivit vanligare. Det är i allmänhet mindre larmat på övervåningen, man har färre rörelsedetektorer där och ibland inget skydd alls, säger han.

– Man kan ju klättra upp på olika sätt, via utemöbler, andra fasta föremål eller på husets fasad. Påfallande ofta har man använt stege, säger Mats Hessler.

Rådet är att låsa in sin stege i ett garage eller låsa fast den om den måste vara utomhus.

Var skulle du själv börja?

Här är Mats Hesslers fem aktuella tips:

1. "Tjuvarnas tillvägagångssätt är flera. Ett av de vanligaste just nu är att man klättrar upp till övervåningen och där krossar eller bryter upp. Att man just vill till övervåningen är att det här är mindre risk för att larmet är utbyggt"

2. "Vid några av inbrotten har man nu också börjat sparka in nederdelen på balkongdörrarna"

3. "Titta på ditt eget hus, om du skulle göra inbrott i ditt eget hus, var skulle du börja. Försök förstärka ditt hus på de mest utsatta ställena, oftast där det är som mest insynsskyddat"

4. "Ett fungerande larm är bra. Om du har larm se till så att det finns i hela huset. Larm är bra om det finns en snabb reagens i området. Till exempel att ni tillsammans med grannarna kommit överens om att reagera när ett larm utlöses i området."

5. "Ser du misstänkta personer eller bilar i ditt bostadsområde, visa att du ser. Kvarstår känslan av misstanke, ring polisen direkt"

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Sjukhusen förbereder sig för fortsatt hetta

Nyheter Tar in extra kylaggregat Länets akutsjukhus förbereder sig för att hantera den ihållande värmeböljan. Bland annat genom att utrusta sjukhusens enheter med extra kylaggregat. "Om den här värmen fortsätter räknar vi med att vi...fredag 20/7 7:30

Kom till ”Sveriges bästa kommun” som nioåring

Nyheter Inför valet 2018: "Fem mandat är målet" Under sju veckor träffar vi affischnamnen för respektive parti i kommunfullmäktige i Danderyd. Vi bad politikern själv välja plats. Den här veckan träffar vi Carolin Robson (MP) på hennes nyfixade...fredag 6/7 12:15

Vi är stockholm