Lokalt. All nötfärs som används i Vallentunas skolmat kommer från lokala bönder. Foto: Charlotte Årling

Lokalt kött ska serveras i Vallentunas skolor

Köttbullarna, köttfärssåsen och biffarna som serveras på Vallentunas skolor kommer från lokala kossor. I vår ska beslutet utvärderas.

  • Publicerad 11:49, 25 feb 2019

I höstas kom beslutet att köttet som serveras på Vallentuna skolor i möjligaste mån ska komma från lokala lantbrukare. Och nu har inköpsavtalen sytts ihop: All nötfärs som serveras i kommunala grundskolor och förskolor, på gymnasiet och i äldreomsorgen kommer från Vallentunakossor.

– Jag tog kontakt med bönder, slakteri och styckeri och nu har jag byggt en kedja, så att jag kan leverera Vallentunakött till kommunen, säger Torbjörn Ericson, vd och en av tre delägare i JK Meat, som är köttleverantör till kommunen.

Under våren kommer han leverera kött från Valletuna gårdar till skolorna vid fyra till fem tillfällen. Utmaningen att få ihop det har legat just i kedjan. Många delar ska stämma samtidigt och det gör logistiken svår. Först ska bonden välja ut de djur som är redo för slakt och sedan ska det stämma med tiderna både hos slakteriet och styckeriet. Och så slutligen med JK Meats leveranstider.

– Att få det att rulla har varit det knepigaste. Och sedan är det en högre kostnad. Svenskt kött ligger ju i allmänhet högre än importerat, säger Torbjörn Ericson.

Priset är också anledningen till att det är just färsen som är lokal, och inte övriga styckdetaljer.

– Alla övriga detaljer blir i regel för dyra för kommunen att hantera och jag kan inte ta ut det jag behöver. Färsen är också lite subventionerad, för att jag tycker det här är en bra sak att gynna, säger han.

"Bra början"

Beslutet att köpa in lokalt kött håller just nu på att utvärderas och den färdiga utvärderingen kommer tas upp i barn- och ungdomsnämnden i april. Charlotte Müntzing, kostchef på Vallentuna kommun, tycker att lokal nötfärs är en bra början och att det framöver borde kunna gå att ha ännu mer lokal mat på menyn.

– Jag vet att det finns en lokal äggproducent till exempel. Vallentuna finns det lokalproducerade råvaror, det gäller bara att hitta inköpsmöjligheterna och göra rätt, så att det fungerar inom upphandlingsvillkoren. Men jag tänker att detta är framtiden, säger hon.

De förskolor som får Vallentunakött är de som får maten skickad till sig. På förskolorna Ormsta, Haga, Granåsa och Lindholmens förskolor Eken och Buketten levereras maten istället av den ekologiska livsmedelsgrossisten Alt Grönt i Vallentuna.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Roslagsbanan ersätts med buss under påsken

Nyheter LISTA: Så går bussarna när tågen står still Resenärer med Roslagsbanan får ta bussen i påsk. Det eftersom arbetet med att bygga ut till dubbelspår pågår under veckan.måndag 18/3 17:05

Vallentunabor demonstrerade för klimatet

Nyheter "Många bra samtal" I fredags samlades människor världen över för att demonstrera för klimatet. På Tuna torg i Vallentuna samlades upp emot 50 personer.måndag 18/3 16:58