Skådespelare. Loke Hellberg från Backlura knep huvudrollen i filmen En komikers uppväxt, baserad på Jonas Gardells bok. Foto: Mikael Andersson

Loke, 14, från Hässelby har huvudroll i storfilm

Snart har filmatiseringen av Jonas Gardells En komikers uppväxt premiär på bioduken. I huvudrollen syns fjortonåriga Loke Hellberg från Hässelby.

  • Publicerad 17:01, 2 okt 2019

I början av nittiotalet släpptes Jonas Gardells populära bok En komikers uppväxt, som handlar om pojken Juha som växer upp i den fiktiva Stockholmsförorten Sävbyholm på 70-talet.

Nu har det blivit långfilm av boken. I huvudrollen som unge Juha syns Loke Hellberg från Backlura. Loke är fjorton år, men har redan hunnit dyka upp framför kameran några gånger.

– Jag har alltid gillat att göra mig till och jag har skådespelat sen jag var nio. Det var mormor som först tipsade om att jag skulle anmäla mig till statist.se, och dagen efter ringde de från SVT, säger han.

Det gjorde att Loke fick dansa i bakgrunden av ett program "i en mikrosekund", som han beskriver det själv. Men han fick blodad tand.

Hässelbys nya stjärnskott: Loke, 12 från Backlura

Från bakgrundsdans till huvudroll

Sen dess har Loke bland annat varit med i lite reklamfilmer, några avsnitt av Kanal 5:s humorserie Partaj och spelat huvudrollen i Guldbaggebelönade Goran Kapetanovićs film Krig. Det har lett till att han nu är aktuell i sin största roll hittills.

En rollsättare såg Lokes provfilmning för en annan film, och hörde av sig.

– Jag provspelade och fick rollen. Det dröjde dock ett bra tag innan jag fick veta vilken film och roll det var, det var lite hemligt i början. Det är en stor roll, och det är kul att det är en väldigt känd bok, säger Loke.

I rollen som en äldre Juha syns Johan Rheborg, och Loke säger att det också varit kul att lära känna honom.

70-talsdrama

Filmen utspelar sig som sagt på 70-talet, alltså ett bra tag innan Loke föddes.

Hur var det att kliva in i 70-talet?

– Det var roligt att vara i det eftersom mina föräldrar pratar om det hela tiden. Det var jobbigt att gå i så tighta kläder hela dagarna, så jag föredrar nutiden, säger Loke.

I filmen tas många tunga ämnen upp, som mobbning och utanförskap. Det har varit intressant att jobba med, men också lite jobbigt, menar Loke.

– Men jag hoppas folk som ser filmen börjar tänka på hur de behandlar andra.

En komikers uppväxt har premiär 11 oktober, men Loke är inte speciellt nervös.

– Det är mest kul att mina kompisar får se filmen, och förhoppningsvis så tycker de att den är bra. Jag tror de kommer gilla den.

En komikers uppväxt

Regi: Rojda Sekersöz

I rollerna (urval):

Loke Hellberg

Elisabet Xie

Teo Dellback

Johan Rheborg

Ulla Skoog

Jakob Eklund

Filmen är baserad på boken av Jonas Gardell från 1992 med samma namn.

Boken är den första av tre, och följs av Ett ufo gör entré och Jenny.

Visa merVisa mindre

Vi är Västerort

    Stockholm Direkt