Lollapalooza ska komma tillbaka nästa år – avtal i fyra år till

56 000 unika besökare kom till Lollapalooza i helgen. Nu kan de få komma tillbaka i fyra år till.

  • Publicerad 19:00, 1 jul 2019

I helgen intog jättefestivalen Lollapalooza Stockholm och Gärdet med huvudakter som Foo Fighters och Lana Del Ray. När arrangören Live Nation summerar helgen så har, enligt dem, 56 000 unika besökare varit i det jättelika evenemangsområdet där de flesta var samtliga tre dagar något de är nöjda med.

Så tyckte gästerna om Lollapalooza

"Ja, verkligen. Det gör den till en av de största festivalerna i Sverige någonsin", skriver Live Nations marknadschef Kristoffer Åkesson på Live Nation i ett svar till StockholmDirekt.

Misstänkt våldtäkt på Lollapalooza

I ett pressmeddelande hintar de också om att de är tillbaka redan nästa år. Men det kan bli fler år än så kan StockholmDirekt nu berätta. Live Nation har nämligen ett femårigt optionsavtal för att vara på Gärdet med KDF.

"Vår förhoppning är att det här var första året av väldigt många" skriver Åkesson.

Polisen har under helgen rapporterat om en misstänkt våldtäkt, tre sexuella ofredanden och 127 narkotikabrott under festivalen där man bland annat gjorde en stor riktad insats mot unga brukare.

Hos markupplåtaren Kungliga Djurgårdens förvaltning är lovorden för arrangemanget många och klagomålen från boende i närområdet få. Enligt Per Gylfe, evenemangsansvarig, fick de bara ett klagomålsmail under helgen och de har bara positivt att säga om evenemanget.

– Vi är jätteförvånade, vi hade en del oroade innan, bland annat bostadsrättsföreningar, men vi har skrivit brev innan om festivalen och har visat runt en del, säger Per Gylfe.

Så en återkomst redan nästa år verkar minst sagt trolig även om inget är hugget i sten. Optionsavtalet "förutsätter att allt har gått bra och att man skött sig och gjort det som krävts" enligt Gylfe.

– Vi vet inte allt och ska ha ett uppföljningsmöte men jag ser det som väldigt, väldigt troligt att de får komma tillbaka. Det känns kul, säger han.

Just nu pågår nedmontering av festivalområdet som ska vara klart den 5 juli. Enligt parkansvarige Gunnar Björkman på KDF räknar man, givet bra växtförutsättningar, med att spåren efter festivalen mer eller mindre är bort om två-tre veckor.

Kommer tillbaka. Festivalen startades av Perry Farrell 1991 som en turnerande festival och hölls i helgen för första gången i Sverige på Gärdet. Festivalen drog 56 000 besökare enligt arrangören Live Nation, som uppger att festivalen gör comeback nästa sommar. Foto: Sophie Stigfur