Arrangörer. Adam Sarac, Miko Roth och Henning Göranson Sandberg lärde känna Kim Wall under gymnasietiden och anordnar nu ett lopp runt Årstaviken för att hedra henne. Foto: Miriam Roth/Årstaviken

Lopp i Stockholm för mördade Kim Wall

För andra året i rad arrangeras nu loppet Run for Kim Wall på Södermalm, för att hedra den mördade journalistens liv och gärningar.

  • Publicerad 15:09, 29 jul 2019

Det är den 10 augusti, samma datum som journalisten Kim Wall rapporterades saknad år 2017, som loppet Run for Kim Wall nu arrangeras för andra året i rad på Södermalm.

Mordet på den 30-åriga svenska journalisten ombord på en u-båt under en reportageresa i Öresund har berört många. Initiativet till loppet kommer från Kim Walls gymnasievänner Adam Sarac, Miko Roth och Henning Göranson Sandberg.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Att delta är gratis och det krävs ingen föranmälan. Men donationer till Kim Walls fond, som varje år delar ut resestipendier till kvinnliga frilansjournalister som arbetar i hennes anda, uppmuntras. 

– Pengarna används för att journalisterna ska kunna resa och bo säkrare när de är ute på uppdrag. Frilansare har ofta usla villkor och saknar skydd. Kvinnliga frilansjournalister är ännu mer utsatta, sa arrangören Miko Roth till StockholmDirekt inför förra årets lopp.

Pågår i hela världen

Klockan 09.45 den 10 augusti är det samling utanför Café Giffi vid Tantolunden, för att sedan springa 10 kilometer runt Årstaviken och avsluta på Sjövikstorget vid Liljeholmskajen. Det går också bra att promenera eller cykla.

Det är inte bara stockholmarna som springer för Kim Wall. I fjol gick loppet av stapeln även i Batangas, Tel Aviv, Beijing, Berlin, Hudiksvall och New York för att nämna några platser.

Mer information hittar du här .