Bella var ute och red när en lös hund skrämde hennes häst Timmen, som kastade av henne. Foto: Privat

Lös hund skrämde Bellas häst: "Kunde gått riktigt illa"

Bella Larsson, 24, hamnade på sjukhus efter att hon kastats av sin häst som skrämts av en lös hund. Nu uppmanar hon hundägare att hålla sina husdjur kopplade.

  • Publicerad 15:02, 4 nov 2019

Brommabon Bella Larsson och hennes kompis var ute med sina hästar i skogarna runt Gillinge i Vallentuna en söndag i slutet av oktober.

Under ridturen möttes de av en lösspringande hund som kom sprang mot dem, något tidningen Hippson var först att uppmärksamma.

Hunden började jaga Bellas häst, som hon beskriver som van vid både hundar och skall. Men den här gången blev den rädd och började skena.

Bella berättar hur hon flög av hästens rygg och landade på en sten. Liggandes på marken kunde hon inte känna av den vänstra delen av kroppen, och efter ett tag fick hon se en person ta hand om hunden och gå därifrån.

Hennes kompis ringde ambulansen, och Bella fördes till sjukhus.

– Jag var rädd att något var brutet. Röntgen visade frakturer i korsryggen och bäckenet, men som tur är behövde inget opereras, säger hon.

Bella har ridit i över 18 år och berättar att hon ramlat av hästen många gånger. Men händelsen i Gillinge beskriver hon som den allvarligaste olyckan hittills.

Pratat med hundägaren

Men det som gjorde saken ännu värre var att hon uppfattade det som att hundägaren bara gått från platsen och lämnat henne där.

– Hästen hade inte sprungit så långt bort, så jag trodde någon hade sett det och bara struntat i det.

Men efter att hennes kompis skrev om händelsen på sociala medier så hörde hundägaren av sig.

– Han var chockad och ledsen, och sade att han inte hade sett någon ligga i närheten. Vi har pratat om det, och det känns mycket bättre nu, säger Bella.

I Vallentuna kommun gäller koppelförbud på många allmänna platser, förutom under jaktsäsong då man får ha sin hund lös i skogen.

Bella vill ändå skicka med hundägare en uppmaning om att hålla hunden kopplad, om man inte har absolut pli på den.

– Har man en hund som springer efter hästar så tycker jag man ska ha koppel. Det kunde ha slutat mycket värre, säger Bella Larsson.

Planen för Danderyds välfärdsmiljoner – ingenting

Nyheter M-ordförande: "Inga nya satsningar eller löften" Över 11 miljoner tillkommer till kommunen efter ny överenskommelse om välfärdsmiljarderna. Hanna Bocander (M) ser inte den utökade budgeten som ett tillfälle att göra några nya satsningar.fredag 24/1 16:29

Anna får pli på hundarna i Norrort

Nyheter "Det finns ingen manual" En del hundägare har problem med hundar som skäller, krafsar eller kissar inomhus. Men om det inte är något fysiskt fel på pälsklingen? Det är här Danderydsbon och hundtränaren Anna Ögren kommer in.fredag 24/1 15:26
Stockholm Direkt