Eldhärjad. Nu får barnen och personalen från Ekholmsvägen 133 vara på andra skolor tills en ny skola byggts. ”De har ­redan gått igenom en stor sorgprocess när deras förskola och arbetsplats förstördes. Nu ska de inte behöva byta igen”, ­säger Britt Karlsson. Foto: Rasmus Panagiotis Columbus

Lösning dröjer för brandskadad förskola

Förskolan Ekholmsvägen 133 brandskadades svårt efter dödskjutningen i Vårberg tidigare i år. 60 barn och personal har fått plats i andra förskolor – men inte helt utan bekymmer.

  • Publicerad 16:35, 13 nov 2017

Efter dödskjutningen i Vårberg den 20 juli lämnade gärningsmännen efter sig brinnande mopeder nära förskolan Ekholmsvägen 133. Förskolebyggnaden skadades svårt och har ännu inte kunnat öppna.

– Den blev så allvarligt brand-, vatten- och rökskadad att den inte går att sanera. Den kommer behöva byggas upp på nytt, säger Britt Karlsson, avdelningschef för förskolorna i Skärholmen.

När och hur det kommer ske är inte klart ännu.

– Sisab inväntar fortfarande försäkringsbolagets utredning. Men förskolan är utpekad för utbyggnad i projektet Fokus Skärholmen, så det kan bli så att vi gör det redan nu. Det tar ungefär lika lång tid att bygga en ny förskola på fyra avdelningar som det tar att bygga åtta, säger Britt Karlsson.

Skulle det bli så kan en ny förskola stå klar först till år 2020 eller 2021. 

Barnen på andra skolor

De närmare 60 barn som gick på förskolan och personalen har fördelats på tre andra förskolor i stadsdelen. Men det har inte varit helt smärtfritt.

På en av förskolorna som tagit emot en avdelning barn regaerade föräldrarna starkt av oro för pedagogernas arbetsmiljö och barnens möjligheter till pedagogisk utveckling.

– Vi gick från 18 till 30 barn och det är inte lokalerna dimensionerade för. Dessutom fick vi de två första månaderna väldigt dåligt med information om hur länge det här skulle vara, berättar en av föräldrarna. 

Lugnare nu

Föräldrarna skickade ett gemensamt brev till förskoleledningen med en rad frågor om hur situationen skulle lösas på lång sikt. En förälder skickade även en anmälan till skolinspektionen.

– Efter det har vi haft ett möte med förskoleledningen som hörsammat flera av våra krav och situationen har blivit mycket lugnare, säger hon.

Det ska göras mätningar för ljud- och luftkvalitet i lokalerna och extra utrymmen har gjorts om för att kunna användas av barnen. Förskolan ska även få använda en närliggande gymnastikhall vissa dagar.

Hur kommer det bli fram tills Ekholmsvägen 133 byggts upp igen?

– Vi kommer inte ta in nya barn i de förskolor som nu tagit emot barn. Så när femåringarna går över till grundskolan i sommar kommer de återgå till sitt vanliga barnantal. Vi har också ett minskat barnantal i stadsdelen, så de nya barnen kommer få plats i övriga förskolor, även om vissa kan komma att få gå i Vårberg eller Sätra, säger Britt Karlsson.

Så du tror inte att barnen påverkas negativt av det här?

– Nej, det tror jag inte. Jag känner mig trygg med att våra medarbetare följer sitt uppdrag och jobbar enligt den läroplan vi har.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.