Strul. Bergbanan har stannat ännu en gång. Foto: Lisa Halldén

Lösning på bergbanan dröjer

Den här gångens stopp av bergbanan blev långvarigt. I mitten av maj beräknas "Skärholmens problembarn" kunna rulla igen. Anledningen? En reservdel i "udda storlek" som tillverkas i Italien saknas.

  • Publicerad 17:37, 16 apr 2019

Det var i början av mars som bergbanan som förbinder Skärholmsterassen med Ekholmshöjden, återigen säckade ihop och lade av.

Nytt avbrott på bergbanan

Då var prognosen att den ständigt krånglande bergbanan skulle rulla igen inom två veckor. Nu, i mitten av april, står Skärholmsbor fortfarande i valet mellan att behöva ta de 132 trappstegen eller ersättningsbussarna för att kunna komma upp till sina hem.

Anledningen är en reservdel som saknas för att kunna reparera den.

"Vi väntar fortfarande på reservdelen som vi har beställt från Italien. Den behöver byggas särskilt för bergbanan i Skärholmen eftersom den har en udda storlek", skriver Malinda Flodman, pressansvarig på trafikkontoret i ett mail. 

Ständiga problem

Sedan sin invigning 2001 har avbrotten varit många och 2014 konstaterade en utredning att bergbanan var felkonstruerad från början. Det finns planer på att ersätta den, men hittills har något beslut på en annan lösning inte kunnat klubbas.

Går allt som det ska är prognosen nu att "Skärholmens problembarn" ska kunna rulla igen om cirka en månad.

"Vi hoppas att bergbanan ska vara igång igen i mitten av maj", skriver Malinda Flodman.