Buller och dålig lukt är två anledningar till att ett industri- och handelsområde passar dåligt intill avfallsanläggningen, menar Sten Johansson, chef för teknik och utveckling på Sörab, som Löt avfallsmottagning. Foto: Robin Högberg

Löt vill inte ha nytt handelsområde som granne: "Luktar illa"

Löt avfallsmottagning vill inte ha ett handelsområde som närmsta granne. "Får vi klagomål kan det begränsa vår verksamhet", säger Sten Johansson, chef för teknik och utveckling på Sörab, som driver anläggningen.

  • Publicerad 20:31, 6 feb 2018

Norrtäljeföretaget Karlsviken har ansökt om att stycka av fastigheten som ligger alldeles intill där Löt avfallshantering ligger i dag, en bit från Roslagsstoppet utmed E18.

Planerna handlar om att etablera ett 190 000 kvadratmeter stort handelsområde intill, där olika företag och även lättare industri ska kunna verka.

LÄS MER HÄR: Här planeras ett nytt handelsområde i Vallentuna

Detta är något som kommunägda bolaget Sörab, som driver Löt avfallsanläggning, vänder sig starkt emot.

– Vi har under åren motsatt oss exploatering i närheten av avfallsanläggningen och i huvudsak fått gehör från kommunen för detta. Detta är en starkt bidragande orsak till att antalet klagomål från grannar och närboende kunnat hållas på en mycket låg nivå, skriver Sörabs vd Johan Lausing i ett remissvar till Vallentuna kommun.

Luktar illa

Ett blivande handels- och industriområde passar inte att ligga alldeles intill avfallsanläggningen, där det bedrivs återvinningscentral, deponi och behandling av förorenad jord, anser Sten Johansson, chef för teknik och utveckling på Sörab.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Vi har en hel del högljudda maskiner och även stora dammar där vi renar lakvatten från deponin, vilket kan lukta illa. Vi vill därför ha ett visst skyddsavstånd och försöker att inte ha så mycket grannar, säger han och fortsätter:

– Får vi klagomål kan det begränsa vår verksamhet. Vi tittar till exempel på om vi skulle kunna lagra hästgödsel och även rötslam, vilket vi kanske inte kan om det blir klagomål. Om våra grannar blir störda kan det slå tillbaka mot oss.

Planbeskedet behandlas i närings- och planutskottet och kommer tidigast upp på sammanträdet den 20 mars.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ryttarna: "För farligt att rida i trafiken"

Nyheter "Då tar han upp fingret" Allt för få stannar eller ens saktar ner när man ska gå över vägen med sin häst – det menar ryttaren Hannah Byrud.fredag 25/5 15:56

Nya trenden: Tjuvar länsar trädgårdar

Nyheter "Specialiserat sig" Att sno gasoltuber är ett brott som ökar mer och mer i Norrort. Lokalpolisen Jan Berlin menar att även allt fler grillar och gräsklippare försvinner.fredag 25/5 12:03