Valuta till vetenskap. Lotfi Khemiri har fått anslag för att undersöka droger och självmord. Foto: Lev Dolgachov/Linnéa Hall

Lotfi får pengar för att forska i självmord

Lotfi Khemiri har fått 300 000 kronor för att gräva djupare i sambandet mellan knark och självmord. "Det är ett stort, dolt problem som vi inte pratar om", säger Södermalmsbon.

  • Publicerad 19:16, 9 feb 2020

Ideella organisationen Suicide zero pytsar ut pengar för suicidpreventiv forskning, via Psykiatrifonden Och nu har 300 000 kronor av den potten gått till den unge läkaren Lotfi Khemiri.

Han ska använda summan för att på deltid forska i hur sambandet ser ut mellan substansberoende, psykisk sjukdom, och självmord. Enligt honom är det ett eftersatt område. Det finns forskning om alkoholens påverkan men inte kring andra droger.

Bland annat ska Lotfi Khemiri titta på om det finns specifika droger som kommer med större chanser att sluta i självmord. På så sätt vill han identifiera olika riskgrupper, lära sig mer om dem, och kunna förhindra att människor tar livet av sig.

– Det här är jätteviktigt. Självmord är ett stort, dolt problem som vi inte pratar om. De med beroendeproblematik är en outforskad grupp som man glömmer bort än mer när man pratar om självmord, säger Lotfi Khemiri.

Han disputerade förra året och jobbar numera på Karolinska: "Som junior är det jättekul att få de här pengarna, det gör oerhört mycket för mitt arbete."

– Jag har länge fascinerats av beroende och de som drabbas av det. Det är en utsatt grupp, och rent allmänt tycker jag att vi kan erbjuda den större stöd i samhället.

Kan man få ner antalet självmord till noll?

– Sannolikt inte. Men det finns mycket man kan göra för att få ner antalet. Och det är ett rimligt mål, att minska siffrorna.

Du är född och uppvuxen på Södermalm. Vad är bäst med stadsdelen?

– Svår fråga. För mig är det hemma. Men Tanto, Årstaviken och mormors lilla kök på Rosenlundsgatan. 

Lotfi Khemiri

Ålder: 33.

Familj: Sambo och två barn.

Bor: Södra station-området.

Yrke: Läkare.

Visa merVisa mindre

Stöd och råd

BRIS, barnens telefon: 116 111, alla dagar 10-22.

BRIS, vuxentelefon om barn: 0771-50 50 50, måndag-fredag 10-13.

Droghjälpen: 020 -91 91 91, måndagar och torsdagar 09-16.

Jourhavande medmänniska: 08-702 16 80, alla dagar 21–06.

Riksförbundet för suicid prevention: 08-34 58 73, alla dagar 19–22.

Självmordslinjen: 901 01 eller chatt på mind.se, alla dagar 06-24.

Du hittar fler olika hjälpkanaler listade på 1177.se.

Visa merVisa mindre