Gården. Nu har Löttinge gård fått ny ägare.

Löttinge gård har fått ny ägare

Nu är det klart med försäljningen av Löttinge gård. Socialdemokraterna är kritiska och anser att det finns frågetecken kring försäljningen.

  • Publicerad 19:02, 14 apr 2016

I måndags blev det klart med försäljningen av Löttinge gård. Ny ägare är EkoMiljö och Mark, som bland annat sköter sommar- vinterunderhåll av Täby kommuns skolor. Kommunen har varit noga med att köparen ska bedriva en verksamhet som öppnar upp gården för Täbyborna.

– Huvudinriktning för oss är att vi vill göra den här fina gården tillgänglig för Täbyborna, sa Hans Ahlgren (L), ordförande i Täby Fastighets AB.

Lars Gunnarsson, som driver EkoMiljö och Mark, är glad över köpet av Löttinge.

– Jag fick besked om att det är klart i förrgår, men vår ursprungliga plan är att ha hästar och öppna upp gården så att folk kan vara där. Kanske att vi ska ha lite höns, så att det blir som på gamla tider, säger han.

– Vi ska försöka renovera gamla byggnader. Vår plan är att öppna upp gården så att vi kan ha lite olika verksamheter. Jag tror att det kommer att vara en ganska stark trend med närodlat, att man säljer den typen av mat. Men det är ett ganska långt steg dit.

Så ni ger er in i en helt annan verksamhet med hästar nu?

– Det är det som jag inte riktigt vet. Jag måste ha kompetens om jag ska göra det. Vi har inte riktigt satt planerna, men att det ska bli hästar och att det ska bli betydligt mycket öppnare är helt klart.

Inför försäljningen har debatterna varit många mellan Hans Ahlgren (L) och Oppositionsrådet Annica Gryhed (S). Socialdemokraterna har varit emot försäljningen av gården och föredragit att gården arrenderats ut.

– Vi anser att den här affären inte är i Täbybornas intresse. Den informationen som har kommit kring försäljningsprocessen, det kan bland annat väcka frågor om alla budgivare haft samma chans. När vi då ser att vinnande budgivare är en underentreprenör till kommunen så tycker vi att frågeställningen förstärks, säger Annica Gryhed (S).

– Dessutom är det bara en tänkt inriktning och det finns inget som säger att det blir den här verksamheten.

Men Hans Ahlgren ser inget problem med att det är en underleverantör till kommunen som är köpare.

– Nej jag ser inget sådant problem. Rent juridiska så har man rett ut frågan, det finns inget jäv. Det är en seriös entreprenör som vi har en bra relation med, de ska inte vara diskvalificerade att lägga anbud på en fastighet vi säljer. Jag tycker att hon är ute och sår misstankar utan grund.

– S huvudargument är att man ska arrendera ut och behålla marken i kommunens ägo som framtida markreserv för bostäder. Det är inte aktuellt att bygga bostäder där för marken har ett högt rekreationsvärde, säger Hans Ahlgren.

Känner du dig säker på att det kommer bli den här typen av verksamhet?

– Vi har hittat en köpare som är seriös och som har en inriktning som vi tycker känns väldigt attraktiv. Den avsiktsförklaringen står med i avtalet men det är riktigt att man inte har några hundraprocentiga garantier, men vi upplever att det är en seriös köpare som vi har goda erfarenheter i från och som har höga ambitioner med gården. Vi känner oss ändå trygga, säger Hans Ahlgren (L).

Så mycket betalade köparen: klicka här.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Tre nya återvinningsstationer planeras

Nyheter Ansökt om bygglov FTI har ansökt om bygglov av nya återvinningsstationer i Danderyd.fredag 18/1 16:42

Så ska trafiken i Täby bli säkrare

Nyheter Se över cykelkorsningar Årligen sker flera trafikolyckor i Täby. Polisen menar att bilisters hastighet är ett återkommande problem. För att öka trafiksäkerheten frågar kommunen bland annat skolbarnen hur de vill ha det.fredag 18/1 16:32