På g. Lova Sönnerbo från Norra Ängby har skrivit låtar sedan hon var sju år. Nu är hon nominerad till P3-Guld i kategorin Årets pop. Foto: Mikael Andersson

Lova från Bromma kan bli årets popartist

Redan som sjuåring började hon skriva låtar. Idag är hon 21 år gammal, har släppt två EP:s och haft P3:s mest spelade svenska låt. Nu är Lova Sönnerbo från Norra Ängby aktuell igen, som nominerad till P3 Guld i Årets pop.

  • Publicerad 16:05, 13 dec 2019

Ärlig. Lova Sönnerbo vill att alla hennes låtar ska spegla just henne, som en sida ur en dagbok. Foto: Mikael Andersson

Att hålla på med musik har alltid varit en del av livet för LOVA, som hennes artistnamn är. När hon vann Lilla Melodifestivalen 2012 gick det upp för henne att det var det här hon skulle göra i framtiden.

– Det var då jag insåg att man kan påverka med hjälp av musiken. Jag älskade hela upplevelsen och tänkte att 'kan man jobba med det här?', säger Lova Sönnerbo.

I samband med vinsten blev hon erbjuden ett skivkontrakt. Men hennes föräldrar valde att tacka nej.

– Jag var helt förkrossad då. Nu är jag så otroligt tacksam över att de gjorde så. Jag hade precis fått smak för det här, men visste inte vad jag ville än. Det var skönt att ta ett steg tillbaka, fortsätta skriva, utveckla min sångröst och hitta mig själv som artist.

Men efter några år började låtarna blir allt fler där hemma. Hon började producera demos som lades ut på Spotify, och efter det hörde en talangscout av sig. De skrev en låt tillsammans som skickades till produktionsbolaget Universal.

Efter det gick det fort. I februari 2018 släpptes hennes singel "You me and the silence", som blev P3:s mest spelade svenska låt samma år. Förra året blev hon även nominerad i kategorin Framtidens artist på P3 Guldgalan.

Nu är hon nominerad i kategorin Årets pop 2020 på samma gala.

Varför tror du folk gillar din musik?

– Jag tror att folk vill ha mer äkthet i popmusiken. Bubbelgums-popen funkar inte längre. Vi läser så mycket om världsproblem och hör om det i sociala medier. Världen skriker, om miljön, om politiken. Unga kräver en förändring, och det måste speglas i musiken och konsten.

Vill få folk att tänka till

I september i år släppte hon sin andra EP, "A gentlemen's guide". Den tar upp ämnen som mansplaning, objektifiering och allmänna råd till män hur de ska uppfostra sina söner. Idén väcktes för två år sedan när #metoo hade tagit fart.

– Min musik ska reflektera mina åsikter, så det kändes naturligt att göra. Jag vill kritisera, få folk att tänka till. Men det handlar inte bara om att peka ut män, utan även folk som skrattar åt dåliga skämt. Alla bör lära sig grundläggande värderingar.

Att hela tiden stå bakom det hon skriver och framför är bland det viktigaste för Lova Sönnerbo. Målet är att kunna påverka och lämna ett avtryck hos folk som lyssnar.

– Jag vill att det ska vara som en sida ur min dagbok. Jag vill kunna vara stolt över alla låtar jag släpper, säger hon.

Den 18 januari är det dags för musikgalan P3 Guld, och Lova Sönnerbo är nominerad i Årets pop 2020.

Vad skulle det betyda om du vann?

– Det skulle vara helt overkligt, en otrolig bekräftelse på att det man gör är rätt.

LOVA

Namn: Lova Sönnerbo

Ålder: 21 år

Bor: Norra Ängby

Gör: Sjunger och skriver låtar

Aktuell: Nominerad i kategorin Årets pop i P3 Guld 2020.

Dröm: Bli världsartist

Visa merVisa mindre