Ge kajakerna en lokal. Magnus Oldenburg och hans paddlare blev lovade ett klubbhus. Nu verkar det inte bli så. Foto: Christoffer Röstlund Jonsson

Lovades klubbhus – nu saknar staden stålar

Var ska Stockholms kajakklubb få plats? Man gav upp sitt klubbhus från 1800-talet mot löfte om nybygge – som lagts på is av pengabrist. "Vi finns inte på politikernas agenda, de stora idrotterna prioriteras", säger ordförande.

  • Publicerad 11:07, 21 maj 2019

Allt såg ljust ut. Idrottsförvaltningen var engagerad och hade kallat in arkitekter, vana att rita för idrott. Skisserna var snygga, marken vid Smedsuddsbadet godkänd att bygga på. För ett halvår sedan var allt på banan.

– Men i januari fick vi reda på att planerna läggs på is. Det blir för lite verksamhet för de pengarna som krävs, tycker man, säger Magnus Oldenburg, ordförande i Stockholms kajakklubb, och blickar mot den lilla slyfyllda vik där deras nya bas på Kungsholmen var tänkt att ligga.

Hus från 1800-talet förfaller på Kungsholmen

För tre år sedan gav klubben på stadens begäran upp Annexet, 1800-talsvillan som de fått använda i 50 år i utbyte mot underhåll.

– På 60-talet var huset en rejält förfallet. Vi fick ta över användandet från staden för en symbolisk summa, jag tror det var en krona.

I Annexet vid badplatsen hade man dusch, toalett, gym och ett kafé öppet för allmänheten. Själva kajakförvaringen och mindre spartanska utrymmen ligger en bit bort vid bryggorna, i en avlång byggnad från 1930-talet då klubben grundades.

Paddlar runt i limbo

2016 blev man lovade ett nytt högkvarter vid vattnet alldeles nedanför och lämnade Annexet åt sitt öde. Sedan dess står det stora huset mörkt och öde och i ett allt mer eskalerande skede av nedgång (se faktaruta här under).

Kajakklubben har till och med fått brev från staden om att de måste ta bort klottret från Annexet, trots att ansvaret inte längre är deras. Det brevet hamnade i soporna.

I nuläget befinner sig alltså kajakklubben i limbo då satsningen frusit inne på obestämd tid. En långsiktig lösning saknas. Byter om gör man i ett primitivt kyffe i samma hus som man har kajakerna i. Skynken skiljer män från kvinnor, en enda gemensam dusch finns.

Båtbas.Magnus Oldenburg framför klubbens nuvarande lokal från 30-talet. Foto: Christoffer Röstlund Jonsson

Prislapp: 10 000 000 kronor

Man räknar med att ett nybyggt klubbhus för de cirka 500 medlemmarna, som stadigt blir allt fler, skulle gå på cirka tio miljoner. Pengar som inte finns. Idrottsförvaltningen säger att det är en orimligt hög investeringskostnad som i slutänden resulterar i väldigt hög hyra för kajakklubben.

En billigare variant är att smälla på en till våning på kajakförvaringen och utveckla den anläggningen, kanske till och med bygga något helt nytt på samma plats. Men då krävs bygglov, markavtal, ändrad detaljplan. Det kostar också för mycket pengar.

Ett nytt klubbhus skulle göra att klubben kan etablera en större ungdomsverksamhet. Idag är den största åldersspridningen från 25 år och uppåt, vilket Magnus Oldenburg säger beror på att de är en utpräglad motionsidrott som inte helt fokuserar på att tävla.

"Förbannat fin sport för motion och miljö"

Att flytta Stockholmsklubben finns inte på kartan. Det centrala läget vid Västerbron är guld, både för de som ska ta sig hit och för själva sporten. Oldenburg förklarar: "Det här är den mest miljömässigt hållbara båtsporten. Man cyklar, går eller åker kommunalt hit, sedan tar man sin kajak och paddlar ut."

– Den här sporten har små anspråk på markyta. Men vi finns inte på politikernas agenda, det är de stora idrotterna som prioriteras. Fast vi tycker att det här är en förbannat fin sport.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Vad händer med Annexet?

Annexet hörde från början till Krügerska villan, en malmgård byggd på Smedsudden på 1800-talet. Gården brann ner 1997 och sedan dess står Annexet ensamt kvar.

Staden tog tillbaka huset från kajakklubben 2016 i syfte att göra det till ett kafé eller restaurang. Så har det inte blivit och det står i dagsläget tomt. Prislappen för renovering visade sig större än man trott och pengar saknas.

En tidig uppskattning på renoveringkostnad är 25 miljoner kronor. Att sälja Annexet är inte aktuellt, förklarar Moderaternas fastighetsborgarråd Dennis Wedin.

– Det är beklagligt när historiska hus förfaller. Samtidigt har staden begränsade resurser och vi måste göra tuffa prioriteringar. Fastigheter som dagligen används för idrotts- och kulturverksamheter går före. Det här är inget som kommer att kunna prioriteras i årets budget. Det är för stort behov på annat håll, till exempel Stadsbiblioteket och Sätra idrottshall, säger Dennis Wedin (M).

Den 23 maj beslutar stadsbyggnadsnämnden om bygglov för om Annexet ens kan utvecklas till kafé eller restaurang.

Där längst till höger vid vattnet, nedanför det nedklottrade Annexet, hade man tänkt bygga det nya klubbhuset för kajakklubben. Foto: Christoffer Röstlund Jonsson