Foto: Fredrik Gustafsson

Lovar äta 100 nuggets

De har ätit Sveriges längsta kebabrulle och ätit 15 varmkorvar samtidigt som de sprungit 15 km. Långdistanslöparna Lukas och Emilia har kombinerat sina intressen för träning och mat och skapat youtubekanalen ”Energilöparna”. – Femton varmkorvar inför ett lopp kanske inte är optimalt, säger Emilia och skrattar.

  • Publicerad 12:09, 10 mar 2020

Når vi når 300 ska vi lägga upp en video när vi äter 100 nuggets.

Enköpingsbon Lukas Segersten och västeråsaren Emilia Brangefält har flera saker gemensamt. De springer mycket, och de gör det bra. Sen gillar de mat också. Nu har de kokat ned sina intressen till Youtubekanalen Energilöparna.

– Jag tävlar för Enköpings AI men tränar en hel del i Västerås och det var där vi träffades, säger Lukas och Emilia tillägger:

– Vi har båda ett matintresse och då började vi prata, under uppvärmingen inför ett intervallpass, att kanske skulle göra olika utmaningar med mat och träning i kombination.

En seglivad trend på Youtube har varit att filma sig själv när man äter 10 000 kilokalorier. Det ville duon testa. Fast med en twist.

– Vi tyckte titeln ”Äter 10 000 kcal och springer 10 000 meter” var så bra så att vi provade att göra ett avsnitt där vi gjorde det, åt och sprang 10 000, och den fick spridning, säger Lukas.

Det avsnittet lades upp för snart två månader sedan. Sedan dess har duon hunnit att göra fem videos till, som har nått ungefär 5 000 visningar.

Här kan du se Energilöparna

I ett annat avsnitt springer de en distansrunda, och på vägen stannar till på olika ställen som säljer korv. När rundan var slut hade de fått i sig 15 korvar med bröd vardera och sprungit över 15 kilometer. Dessutom har de ätit Sveriges längsta kebabrulle.

– Vi vill ju uppmana till att det är viktigt att få i sig energi när man tränar, men att vi samtidigt gör lite humor av det. Femton varmkorvar inför ett lopp kanske inte är optimalt, säger Emilia och skrattar.

I skrivande stund har Energilöparna 225 prenumeranter på sin kanal. När de når 300 ska de infria ett löfte de gett till sina tittare.

– När vi når 300 ska vi lägga upp en video när vi äter 100 nuggets. Det kommer att bli tufft, säger Lukas.

Emilia Brangefält, 18 år, har hållit på med konditions­idrott sedan barnsben. Nu ligger fokus på löpning och skidåkning. Förra året vann hon terrängloppet Västerås Power trail 10 kilometer, ett lopp där löparna bland annat springer upp för en skidbacke sex gånger.

Lukas Segersten, 19 år, började springa långt för bara några år sedan. Trots det har han redan lyckats att knipa en topp 100-placering på Stockholm marathon och tagit flera klubbrekord i Enköpings AIF.

Visa merVisa mindre

Tekniska problem – Vårdguidens provsvarstjänst ligger nere

Nyheter Tekniska problem gör att invånare i Region Uppsala för närvarande inte kan ta del av sina provsvar via e-tjänsten Journalen på 1177 Vårdguiden. Felet som är nationellt har pågått sedan i tisdags. –...torsdag 6/8 14:55

Satir i bygdegården

Nyheter Vandringsutställningen ”Vässa pennan” är på turné genom Sverige. I veckan stannar den till på Österundagården utanför Enköping.onsdag 5/8 9:01