Engagerad. I november anordnade Lovette Jallow en demonstration mot slavhandeln i Libyen på Hötorget. Nu samlar hon in förnödenheter inför att hon själv ska åka ner och hjälpa till. Foto: Louise Helmfrid

Lovette ordnar stor insamling till Libyen

Hässelbybon Lovette Jallow vägrar stå och se på medan slavhandeln pågår i Libyen. Nu har hon startat en insamling för att samla ihop förnödenheter innan hon själv åker ner till Libyen för att hjälpa till.

  • Publicerad 15:51, 8 dec 2017

De senaste månaderna har bilder från den pågående slavhandeln i Libyen rullats ut i media. CNN:s avslöjande om hur migranter i Libyen tillfångatas och säljs har chockat världen. Hässelbybon, entreprenören och aktivisten Lovette Jallow, som driver plattformen Black Vogue, är en av de som engagerat sig i frågan.

Lovette har anknytning till Gambia, och har själv släkt och grannar som lämnat Gambia i jakt på ett bättre liv i Europa – men som fastnat på vägen i Libyen och inte hörts ifrån något mer.

I november anordnade hon en stor demonstration på Sergels torg som samlade drygt 7 000 människor. Efter demonstrationen kände hon att hon ville göra ännu mer.

– Det kändes värdelöst att bara gå från den där mäktiga känslan på Sergels torg. Vad kan jag göra nu? Jag vill inte uppslukas av hopplöshet, och jag kände att jag måste åka ner, säger Lovette Jallow.

Sagt och gjort. Flygbiljetten ner till Libyen är bokad. Och tillsammans med engagerade privatpersoner har hon startat en insamling av kläder, mat och hygienartiklar som ska delas ut i migrantlägren när hon väl är på plats.

– Mottagandet har inte varit förvånande, men det har varit överväldigande, ­säger Lovette Jallow.

Många ställer upp

Över hela Sverige har personer ställt upp med sina egna lägenheter, förråd och källare som platser dit man kan komma och lämna det man vill skicka med ner.

– Det är allt från Annika i Uppsala till Stella i Örebro, vanliga människor som vill hjälpa till men som på grund av olika omständigheter inte kan riskera att åka ner själva, säger Lovette.

I hennes lägenhet står lådor och svarta sopsäckar fyllda med till exempel ris och kläder och tar upp ett helt rum. Någon finns alltid på plats i lägenheten för att ta emot de som kommer förbi och både privatpersoner och företag har hjälpt till med förnödenheter. Just nu har man ett överskott på kläder men är i stort behov av hygienartiklar.

Allt kommer sedan att sorteras och placeras i en stor container som skeppas med båt till Libyen. I Benghazi står truckar som ska ta materialet vidare, tillsammans med Lovette och de personer hon reser med, bland annat en läkare, en tolk och en journalist.

Hur känner du inför att göra en så riskfylld resa?

– Jag känner ingenting. Jag är inte en person som jagar upp mig själv.

Det här behövs

Hygienartiklar (blöjor, bindor, tandborstar, shampoo, osv).

Barnmat – gärna sådan som inte behöver blandas ut med vatten.

Medicin (t ex Alvedon) och första hjälpen-kit.

Filtar.

Vill du hjälpa till?
I Stockholm finns uppsamlingsplatser i bland annat Bromma, Hässelby, Rågsved och Skärholmen. Gå in på Facebookgruppen ”Sweden; Action for Libya (Volunteers)” där du kan se de exakta adresserna.

27 december är sista dagen att lämna in saker.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Polisen varnar för nya mobilprylen

Nyheter "Ser ut som att det sticker upp en pistol" Igår gick Vällingbypolisen ut med en varning för mobilskal som är formade som en pistol. "Det är inte olagligt men det kan uppstå olämpliga situationer", säger polisen.torsdag 18/10 16:55

Dags för inflytt i Grimstas bostäder för nyanlända

Nyheter Familjer som levt uppdelade flyttar ihop igen I de nya genomgångsbostäderna i Grimsta ska nyanlända familjer med permanent uppehållstillstånd flytta in i mitten på november. Flera är väl bekanta med området och flyttar bara ett stenkast – från...torsdag 18/10 16:52