Lovisa Kronsporre kan bli Brottbys egen riksdagsman.

Lovisa kan bli Brottbys röst i riksdagen

Lovisa Kronsporre (C) är 21 år och redan ordförande i en nämnd i kommunen. Men snart kan hon bli än mäktigare – om valet går bra för Centern kan hon hamna i riksdagen. Hon är mycket nära.

  • Publicerad 16:05, 29 nov 2017

Hallå där, Lovisa Kronsporre (C), ordförande i kulturnämnden, 21 år gammal från Brottby. Jag har hört att du kan ha chans att komma in i riksdagen. Varför då?

– Jag har fått förtroendet att stå som nummer sex på riksdagslistan för Centerpartiet i Stockholms län. Om det ser ut som det gör i opinionen i dag även i valet får vi fyra mandat. Eftersom Annie Lööf toppar alla listor kan man säga att det krävs fem mandat. Det gäller att fler inser att Centern är det bästa partiet, helt enkelt.

Hur känns det?

– Så klart är det ett väldigt fint förtroende. Det känns häftigt att få chansen som ung kvinna, att man vågar lyfta fram unga kvinnor, den rösten behövs på olika positioner.

Ja, ung och kvinna – hur bemöts du?

– Väldigt positivt av de flesta. Men det förekommer att unga kvinnor bemöts med ”du har väl ingen erfarenhet”, medan man om en ung man säger ”han är lovande och har mycket att ge”.  Trots att jag är ung har jag mer erfarenhet än många äldre.

Vad har du gjort innan?

– Jag går tredje året på juristprogrammet och fick mitt första politiska uppdrag som 18-åring i kyrkorådet i Össeby församling. Då fick jag inblick i att det går att påverka. Jag är också engagerad fackligt som ordförande för Jusek students 18 000 medlemmar och är ledamot i studentkåren på Stockholms universitet. 

Varför blev du politiker?

– I grund och botten för att jag har ett stort engagemang. Det handlar om individens frihet, man ska ha rätt och möjlighet att forma sitt eget liv. Andra viktiga frågor är miljö, hållbar utveckling och att kunna leva och bo där man vill i hela landet.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Vanligaste felet med engångsgrillar

Nyheter ✓Se brandkårens egna film ✓"Står för nära hälften av sommarbränderna" Det råder totalt eldningsförbud i Stockholms län och det är därmed förbjudet att använda engångsgrill. Här ser du varför.måndag 23/7 15:06

Sjukhusen förbereder sig för fortsatt hetta

Nyheter Tar in extra kylaggregat Länets akutsjukhus förbereder sig för att hantera den ihållande värmeböljan. Bland annat genom att utrusta sjukhusens enheter med extra kylaggregat. "Om den här värmen fortsätter räknar vi med att vi...fredag 20/7 7:30