Lovisebergs nyinflyttade sugna på att prata svenska

Nu står ett av kommunens nya modulhus i Loviseberg klart. Bland de nyinflyttade är tacksamheten stor. Men avståndet till andra Huddingebor är ett minus. "Det är när vi pratar med svenskar som vi kan lära oss språket", säger Radwan Farzat.

  • Publicerad 10:23, 1 feb 2018

– Det är en lång promenad, men det är ju bra också eftersom man får träning. Jag trivs mycket bra, säger en ung man från Eritrea.

Vi träffar honom utanför Huddinge kommuns nya modulhus för personer som nyligen fått uppehållstillstånd. Han flyttade in för en vecka sedan.

Huset ligger mitt emot en hantverksfastighet längst in på Lovisebergsvägen och omgärdas av Glömstadalens skog och åkrar. En fasad av träreglar gör att man knappt kan skymta de containrar som utgör husets stomme.

Modulhusen har byggts eftersom Huddinge kommun har en skyldighet att ta hand om 193 nyanlända 2018. Redan förra året hade kommunen problem att hitta boende åt de 317 personer som skulle bosättas då.

Alla vi pratar med är väldigt tacksamma för det boende de har fått.

En av dem är Radwan Farzat, som flydde sitt hemland Syrien för två år sedan. Det enda negativa han kan komma på är att huset ligger en bit ifrån personer han skulle kunna prata svenska med.

– Vi hoppas få bo nära människor. Det är när vi pratar med svenskar som vi kan lära oss språket, säger han.

Han inser snabbt sin chans och bjuder in oss på kaffe (och språkträning).

Hans lägenhet är liten. Drygt 12 kvadratmeter. Men den rymmer det väsentliga: badrum med dusch, toalett och handfat, kokplattor, en kaffebryggare, ett litet bord och en säng.

Vill bara jobba

På vardagarna går Radwan Farzat, liksom sina grannar, nerför Lovisebergsvägen för att ta bussen till SFI i Skärholmen.

– Jag är på D-nivå. Jag hoppas vara klar om ungefär tre månader.

– Jag förstår att jag måste lära mig svenska språket, men jag vill verkligen ha jobb snart. I Syrien jobbade jag 16 timmar per dag. Jag har många erfarenheter. Men om jag inte får jobba så glömmer jag.

Hans mål är att starta ett eget företag för att exportera svenska lastbilar till Mellanöstern. Han har redan varit i kontakt med Scania för att undersöka möjligheterna.

Om det inte lyckas tänker han söka jobb som revisor eller administratör. I Syrien hade han en chefsposition på Skatteverket och arbetade deltid som revisor.

Radwan Farzat flyttade från Huddinge kommuns tillfälliga boenden på Hotell Månen i Kungens kurva för lite över en vecka sedan. Huddinge kommun hyr in sig på hotellet i väntan på att mer permanenta lösningar ska bli klara. Till exempel modulhusen.

Radwan bodde på hotellet i nio månader. Nu ska han få stanna i Loviseberg i ett år, sedan är tanken att han ska hitta en bostad på egen hand.

Lägenheterna är ungefär 12 kvadratmeter stora och rymmer ett badrum, en säng, ett litet kök intill ena väggen och ett bord med två stolar. Foto: Claudio Britos

Foto: Claudio Britos

Huddinge

Under 2018 har Huddinge ansvar att ta emot 193 personer som nyligen fått uppehållstillstånd i Sverige. Förra året låg siffran på 317.

Eftersom kommunen har haft svårt att få fram bostäder har modulbostäd byggts med tillfälligt bygglov.

Nyanlända fördelas i enlighet med bosättningslagen utifrån kommunens arbetsmarknadsförutsättningar, befolkningsstorlek, sammantagna mottagandet av nyanlända och ensamkommande barn plus omfattningen av asylsökanden som vistas i kommunen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.