Invigt 1933. Senast Lovö-verket byggdes ut av kapacitetsskäl var 1959. Foto: SVOA

Lovö-verket byggs ut för att klara länets vattenförsörjning

Stockholm vatten satsar för att kunna säkra framtidens vattenförsörjning. Ett första steg är att bygga ut vattenverket på Lovö.

  • Publicerad 01:15, 14 maj 2019

De kommande årtiondena väntas Stockholmsregionen växa med över en miljon invånare. Men vattenverkens kapacitet måste ökas redan de kommande åren.

– Vi producerar vatten till 1,5 miljoner människor i Stockholmsregionen i dag. På sikt behöver vi se till att 2,1 miljoner människor har tillgång till vatten, säger Alexandra Fleetwood, pressansvarig på Stockholm vatten och avfall.

Under fjolårets ovanligt långa, varma och torra sommar hade reningsverken dessutom svårt att hinna med. Stockholm vatten har nu startat ett program för att framtidssäkra vattenförsörjningen. Ett första steg blir att bygga ut Lovö vattenverk, som till 2025 ska bidra till 20 procent utökad kapacitet.

Utbyggnaden sker i etapper, men planerna är i ett mycket tidigt skede.

– Flera utredningar ska nu göras innan tidsplaner, omfattning och kostnader är fastställda. De beräknas vara klara runt 2021, säger Alexandra Fleetwood.

KRÖNIKA: Hösten är mer nystart än årsskiftet

Krönika Drygt två veckor har gått sedan vi drog igång andra halvan av tidningsåret här på MälaröDirekts redaktion. Vi har samma arbetsplats, rutiner och personal som när vi för några veckor sedan stängde ner...fredag 16/8 7:15

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Stockholm Direkt